Zielone szparagi – przepis

programkrolow.pl 1 rok temu

Szparagi zielone – wypróbuj nasz prosty i zdrowy przepis na sałatkę! Wykorzystaj jako pomysł na kolację lub lunch! Smacznego!

ZIELONE SZPARAGI – wypróbuj nasz przepis!

SKŁADNIKI:
  • sałata rzymska i sałata dębowa
  • zielone szparagi
  • orzechy włoskie
  • awokado
  • oliwa z oliwek
  • długo dojrzewający ser typu parmezan lub cheddar
  • pesto bazyliowe (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Dokładnie umyj sałatę i wysusz liście.
  2. Odetnij twarde końcówki szparagów (około 2-3 cm) i podsmaż na patelni grillowej, aż zmiękną. Możesz je też upiec w piekarniku przez 15-20 min w 220 stopniach skropione oliwą.
  3. Ułóż na talerzu porwane liście sałaty, a na nich szparagi.
  4. Awokado obierz ze skórki i ułóż na talerzu pokrojone w plasterki.
  5. Ser zetrzyj lub potnij w cienkie plastry.
  6. Posiekaj orzechy i rozsyp na sałatce.
  7. Na koniec możesz polać sałatkę pesto bazyliowym, na które przepis znajdziesz poniżej.

PESTO BAZYLIOWE: zmiksuj w blenderze 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody niegazowanej, kilka gałązek świeżej bazylii, garstkę orzechów laskowych, 2 łyżki startego parmezanu i szczyptę soli.

Życzymy smacznego!

Szparagi zielone – poznaj ich wartości odżywcze! Dowiedz się, czy szparagi można jeść będąc na diecie! Jak wpływają na nasz organizm? Sprawdź!

Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.

Idź do oryginalnego materiału