Najlepsze surówki z orzechami (przepisy)

lubelski.pl 4 godzin temu

Garść orzechów dziennie, to sposób na zdrowe serce, sprawny mózg, lepsze trawienie. Ponadto dodanie orzechów do surówek sprawia, iż stają się one wyrafinowanymi i atrakcyjnymi daniami, które oprócz walorów smakowych, zyskują wiele cennych składników odżywczych. Zawsze warto odłożyć kilka orzechów na bok, by udekorować nimi półmisek z surówką i będzie smacznie, zdrowo i pięknie. Smacznego!

Surówka z białej kapusty z orzechami

Składniki:

½ główki młodej kapusty

1 duże kwaśne jabłko

½ szklanki rodzynek

3 łyżki białego, wytrawnego wina

1 szklanka posiekanych orzechów laskowych

¾ szklanki łagodnego majonezu

1 łyżeczka cukru pudru

sok z cytryny

sól, pieprz biały

koperek

Przygotowanie:

Rodzynki opłukać, przełożyć do miseczki, zalać winem. Kapustę oczyścić, poszatkować w cieniutkie nitki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem pudrem, zamieszać i odstawić na 15 minut. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę.

Połączyć nasączoną kapustę z pokrojonym jabłkiem, rodzynkami z winem, w którym się moczyły oraz posiekane orzechy. Dodać majonez, posolić i popieprzyć, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.

Koperek drobno posiekać, posypać sałatkę po wierzchu.

Surówka z buraków z orzechami

Składniki:

1 duża sałata lodowa

2 buraki (ugotowane lub upieczone)

1 szklanka orzechów laskowych

½ szklanki orzechów włoskich

40 dag jogurtu naturalnego

2 łyżeczki cukru pudru

sok z cytryny

sól do smaku

1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

1 duża łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Sałatę opłukać, osuszyć, porwać palcami na kawałki, rozłożyć na półmisku.

Buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, oprószyć 1 łyżeczką cukru pudru, posolić, posypać pieprzem cytrynowym, zamieszać. Rozłożyć na sałacie.

Orzechy laskowe posiekać, orzechy włoskie podzielić na większe kawałki. Całość posypać orzechami.

Przygotować sos mieszając jogurt z 1 łyżką cukru pudru, solą i odrobiną soku z cytryny. Polać zawartość półmiska. Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.

Przed podanie posypać posiekanym koperkiem.

Idź do oryginalnego materiału