Garść orzechów dziennie, to sposób na zdrowe serce, sprawny mózg, lepsze trawienie. Ponadto dodanie orzechów do surówek sprawia, iż stają się one wyrafinowanymi i atrakcyjnymi daniami, które oprócz walorów smakowych, zyskują wiele cennych składników odżywczych. Zawsze warto odłożyć kilka orzechów na bok, by udekorować nimi półmisek z surówką i będzie smacznie, zdrowo i pięknie. Smacznego!
Surówka z białej kapusty z orzechami
Składniki:
½ główki młodej kapusty
1 duże kwaśne jabłko
½ szklanki rodzynek
3 łyżki białego, wytrawnego wina
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
¾ szklanki łagodnego majonezu
1 łyżeczka cukru pudru
sok z cytryny
sól, pieprz biały
koperek
Przygotowanie:
Rodzynki opłukać, przełożyć do miseczki, zalać winem. Kapustę oczyścić, poszatkować w cieniutkie nitki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem pudrem, zamieszać i odstawić na 15 minut. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę.
Połączyć nasączoną kapustę z pokrojonym jabłkiem, rodzynkami z winem, w którym się moczyły oraz posiekane orzechy. Dodać majonez, posolić i popieprzyć, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.
Koperek drobno posiekać, posypać sałatkę po wierzchu.
Surówka z buraków z orzechami
Składniki:
1 duża sałata lodowa
2 buraki (ugotowane lub upieczone)
1 szklanka orzechów laskowych
½ szklanki orzechów włoskich
40 dag jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru
sok z cytryny
sól do smaku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 duża łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Sałatę opłukać, osuszyć, porwać palcami na kawałki, rozłożyć na półmisku.
Buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, oprószyć 1 łyżeczką cukru pudru, posolić, posypać pieprzem cytrynowym, zamieszać. Rozłożyć na sałacie.
Orzechy laskowe posiekać, orzechy włoskie podzielić na większe kawałki. Całość posypać orzechami.
Przygotować sos mieszając jogurt z 1 łyżką cukru pudru, solą i odrobiną soku z cytryny. Polać zawartość półmiska. Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.
Przed podanie posypać posiekanym koperkiem.















