Wczorajsze kotlety odgrzewam w ten sposób. Chrupią, jakbym dopiero co zdjęła je z patelni

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Jak odgrzać kotlety, żeby były soczyste i chrupiące? Wiele osób uważa, iż to niemożliwe, ale są w błędzie. Wystarczy zapamiętać kilka zasad, między innymi jedną dotyczącą tłuszczu, a kotlety już nigdy nie będą smakować jak podeszwa.
Mięsne kotlety to przez cały czas jeden z najpopularniejszych obiadów w polskich domach. Robi się je łatwo i szybko, więc często przygotowujemy je na kilka dni do przodu. Potem jednak trzeba je odgrzać, co często skutkuje tym, iż kotlety są twarde i nieapetyczne. Jak temu zaradzić? Uważaj na tłuszcz i zrezygnuj z jednego z urządzeń.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Jak odświeżyć wczorajsze kotlety? Nigdy nie wrzucaj ich do mikrofalówki
Kotlety zwykle odgrzewa się na patelni z tłuszczem. To jednak prosty sposób do zepsucia ich smaku. Dlaczego? Panierka wchłania jeszcze więcej tłuszczu, rozmięka, a jednocześnie mięso twardnieje. Efekt jest więc taki, iż zamiast chrupiącego z zewnątrz i soczystego w środku kotleta dostajesz rozmiękłą i tłustą podeszwę. Zapomnij także o mikrofalówce, bo będą gumowate. Zarówno schabowe, jak i z piersi kurczaka najlepiej odgrzewać w piekarniku. Rozgrzej urządzenie do 170 stopni, kotlety wrzuć do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Podgrzewaj przez 15 minut.


PORADA! Możesz je także odgrzać w tradycyjny sposób, a więc na patelni. Uważaj jednak na dwie rzeczy. Użyj jak najmniejszej ilości oleju, a najlepiej wykorzystaj patelnię o nieprzywierającej powierzchni. Smaż kotlety na małym ogniu przez ok. 5 minut z każdej strony.


Kotlet schabowy czy kość niezgody?Fot. Maciej świerczyński / Agencja Wyborcza.pl


Co zrobić z kotletami z poprzedniego dnia? Nie tylko na obiad
Odgrzanie wczorajszych kotletów na obiad to niejedyne wyjście. Możesz je wykorzystać w inny sposób. W jaki? Najprostszym jest wrzucenie go do kanapki z sałatą albo szpinakiem, pomidorem, ogórkiem lub ulubionymi warzywami i sosem. Taki "burger" sprawdzi się na śniadanie, kolację albo do pracy. Co jeszcze możesz zrobić z kotletami z obiadu?


Tortilla z warzywami i kotletami. Pokrojony w paski kotlet i warzywa z odrobiną ulubionego sosu zawiń w podgrzany na patelni placek.
Sałatka z kotletem. Wystarczy sałata i ulubione warzywa, np. rukolę, pomidory koktajlowe, ogórki, oliwki, cebulę, ser feta, a także pokrojony w paski kotlet.
Zapiekanka "z wczoraj". Kotlety ułóż w brytfance, polej odrobiną pomidorowej passaty albo ketchupu, dodaj kilka dużych pieczarek pokrojonych w plasterki albo startych na tarce, cebulę posiekaną w talarki, posyp ziołami, np. oregano, i posyp startym na tarce serem. Piecz przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
Idź do oryginalnego materiału