Poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne żeberka w sosie słodko-kwaśnym rozpływają się w ustach. To danie z pewnością każdemu się uda, a przy okazji jest niezwykle proste do wykonania. Danie obiadowe z żeberek z pewnością zachwyci Was swoim słodko kwaśnym smakiem.
Składniki na 6 porcji obiadowych:
- 1 kg żeberek wieprzowych (płaty dzielę na mniejsze kawałki)
- przyprawa do mięsa
- 3 większe cebule
- 4 ząbki czosnku
- słoik dżemu z żurawiny lub borówki (do mięsa)
- mały słoik keczupu pikantnego np. Włocławek
- tłuszcz do obsmażenia mięsa, ja używam smalcu gęsiego.
Sposób wykonania żeberek w sosie słodko kwaśnym
Krok 1. Myję i przyprawiam mięso
Żeberka dzień przed pieczeniem myję pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Osypuję żeberka przyprawą do mięsa. Wkładam do miski, przykrywam i wstawiam do lodówki.
Krok 2. Obsmażam żeberka i umieszczam w naczyniu żaroodpornym
Przed pieczeniem żeberka obsmażam z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni żeliwnej. Polecam powrót do tradycyjnych patelni żeliwnych. Potrawy smażone na nich z pewnością są smaczniejsze. Do smażenia używam smalcu z gęsi. Obsmażone na rumiano żeberka umieszczam w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3. Obieram i szklę cebulę
Cebulę obieram i kroję w piórka. Następnie wsypuję na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa i smażę aż się zeszkli. Cebulę wykładam na żeberka.
Krok 4. Przygotowuję sos słodko kwaśny
W dużym kubku mieszam keczup z dżemem żurawinowym i posiekanym czosnkiem. Powstały sos wylewam na żeberka.
Krok 5. Piekę żeberka
Naczynie żaroodporne z przygotowaną potrawą przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę z wykorzystaniem dolnej grzałki w 180 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem, a następnie jeszcze przez co najmniej 30 minut bez przykrycia.
Po około 1,5 godziny pieczenie wyjmuję żeberka i podaję na talerzu polane sosem, w którym się piekły. Podaję z ryżem lub kopytkami oraz oczywiście z surówką.
Danie obiadowe jest bardzo proste w wykonaniu i z pewnością zachwyci Cię swoim nieziemskim słodko kwaśnym smakiem.
PS. jeżeli chcesz by danie obiadowe było mniej kaloryczne, przed pieczeniem odkrój część tłuszczu. Pamiętaj jednak, iż tłuszcz jest nośnikiem smaku :-).
Zobacz także:
Schab pieczony w sosie słodko kwaśnym