Zawsze zalewasz dwa razy torebkę herbaty? Sprawdź, dlaczego to błąd

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Herbata w torebce - Pyszności; źródło: Adobe


Herbata ekspresowa – pijesz ją codziennie, prawdopodobnie choćby po kilka razy. I prawdopodobnie wielokrotnie zdarzyło ci się dwukrotnie zaparzać jedną torebkę. Sprawdź dlaczego nie powinno się tego robić.

Jako pierwszy herbatę do torebek pakował nowojorski importer herbaty Thomas Sullivan. W 1908 roku użył tego oryginalnego pomysłu do promowania swoich herbat, których próbki wysyłał do potencjalnych klientów. Odrobina herbaty w jedwabnym woreczku miała być, czymś co zachęci ich do kupowania nowego gatunku popularnego napoju.

Przedsiębiorca zakładał, iż obdarowani próbką wysypią zawartość do filiżanek, ale niektórzy z nich wrzucali do kubeczków całe woreczki i zalewali je wrzątkiem. Wracali do sklepu, pytając o „tę herbatę w torebkach”. Niestety, Sullivan nie opatentował swojego wynalazku. Rok później zrobił to jego imiennik – Thomas Lipton. Tyle historia.

Herbata w torebce – Pyszności; źródło: Adobe

Herbata ekspresowa – tego nie wiedziałeś

Dziś wiele z dostępnych w sklepach herbat w torebkach ma wyjątkowo mocny smak i aromat. Dlatego wielu z nas zaparza torebki, krócej, niż należy, obawiając się przyrządzenia zbyt gorzkiego naparu. Inni natomiast dwukrotnie zalewają tę samą torebki ze względów ekonomicznych. Tymczasem wystarczy… przyjrzeć się konstrukcji woreczka.

W większości przypadków każda z pojedynczych torebek herbaty ekspresowej składa się z dwóch połączonych ze sobą saszetek. Konstrukcja ta umożliwia rozdzielenie saszetki na pół i przygotowanie bardziej delikatnego naparu. Oto, jak to zrobisz:

  1. Przerwij górne łączenie, które spaja jedną torebkę z drugą.
  2. Nożyczkami, uważając, by nie przedziurawić torebki, przetnij dolne łączenie. W ten sposób otrzymasz dwie mniejsze torebki herbaty.

Wyciskasz torebkę po zaparzeniu? Przestań!

Po zaparzeniu herbaty ekspresowej masz zwyczaj wyciskania torebki? Jest kilka powodów, dla których powinieneś porzucić ten zwyczaj. Po pierwsze, nie wygląda to zbyt elegancko. Po drugie, wyciskając torebkę ryzykujesz również jej rozerwanie. Ale to nie najważniejsze powody.

Otóż, praktykując „wyrzymanie” torebki z herbatą sprawiasz, że większa ilość garbników uwalnia się do napoju. Napar ma wówczas bardziej gorzki smak i może zwiększać prawdopodobieństwo pojawienia się na zębach nieestetycznych przebarwień.

Przede wszystkim jednak ściskając rękami torebkę herbaty ryzykujesz, iż wszystkie groźne drobnoustroje, które miałeś na dłoniach, przedostaną się do napoju. Równie dobrze mógłbyś mieszać herbatę palcami, a tego przecież nikt nie robi.

Wypróbuj przepis na chałkę drożdżową zaplecioną w nietypowy sposób. Idealna do popołudniowej herbaty:

Idź do oryginalnego materiału