Zawsze dodawaj do pomidorów. Dzięki temu będą dużo zdrowsze

top.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Pomidory zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jedną z substancji, która znajduje się w składzie owych produktów, jest likopen. Żeby jednak móc efektywnie skorzystać z dobrodziejstw rzecznego związku, dobrze jest dodać do pomidorów pewien składnik. O co konkretnie chodzi? Wyjaśniamy.

Co zawierają pomidory? To skarbnica wielu cennych składników

Pomidory to warzywa (a raczej z botanicznego punktu widzenia owoce) powszechnie wykorzystywane w rozmaitych przepisach kulinarnych. Mało jest osób, które wyobrażają sobie życie bez ketchupu, sosu pomidorowego czy zupy zrobionej z tych wyśmienitych produktów. Cenimy je nie tylko ze względu na smak i zastosowanie, ale również zawartość wielu cennych składników odżywczych.

Co takiego zawierają pomidory? Okazuje się, iż to doskonałe źródło witamin i minerałów takich jak witamina A, witamina C, witamina E, witamina K, potas, żelazo, wapń, mangan czy cynk. Odpowiednia podaż rzeczonych związków jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

W pomidorach znajdziemy również likopen, który odpowiada za czerwony kolor owych warzyw. Jest to przeciwutleniacz z grupy karotenoidów. Może przyczyniać się do redukcji wolnych rodników, a tym samym zmniejszania stresu oksydacyjnego odpowiedzialnego za rozwój wielu niebezpiecznych schorzeń. Likopen może również pozytywnie wpływać na kondycję skóry oraz korzystnie oddziaływać na układ krwionośny.

Przeczytaj też: Jest najzdrowszym owocem na świecie. W Polsce rośnie na każdym kroku

Co dodawać do pomidorów? Dzięki temu likopen będzie się lepiej wchłaniał

Okazuje się, iż likopen lepiej się wchłania, gdy jest przyswajany wraz z tłuszczami. Z tego względu zaleca się, by do pomidorów dodawać niewielką ilość oliwy z oliwek. Co więcej - oliwa także zawiera mnóstwo cennych składników, takich jak między innymi kwas oleinowy, który może pozytywnie wpływać na działanie układu sercowo-naczyniowego poprzez redukcję złego cholesterolu czy działanie przeciwzapalne.

Dobrze również wiedzieć, iż odpowiednia obróbka termiczna pomidorów (na przykład ich gotowanie, pieczenie czy duszenie) może zwiększać bioprzyswajalność likopenu. Warto o tym pamiętać, jeżeli chcemy skomponować zdrowy i pożywny posiłek.

Zobacz też:

Tak zrobisz najlepsze pieczone ziemniaki. Z piekarnika, a smakują jak z ogniska

To ciasto z borówkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Te naleśniki zrobisz z tylko 2 składników. Nie ma w nich kropli mleka, a są mięciutkie jak chmurka

Idź do oryginalnego materiału