Zaskocz rodzinę nowym smakiem. Kotlet po kowalsku jest najlepszy pod słońcem

shareinfo.pl 4 godzin temu
fot. screen Youtube / @ReceptiotMamuli

Sympatycy kuchni polskiej wiedzą prawie wszystko o klasycznych kotletach schabowych. Ta potrawa na dobre wpisała się do naszego menu i raczej niczym nas już nie zaskoczy. Chyba iż schab przygotujemy ciut inaczej i podamy ze specjalnymi dodatkami. Kotlety po kowalsku to jedna z najpyszniejszych metod przyrządzenia wieprzowiny. Polecamy przepis na kotlety w tej wersji wszystkim tym osobom, które chciałyby podać na obiad tradycyjne danie w nowszym stylu.

Zrobienie kotletów po kowalsku według tej receptury nie sprawi nikomu ambarasu. Na początku płaty schabu musisz rozbić, doprawić, a potem krótko obsmażyć na patelni. Później mięso powinno się piec w piekarniku z cebulą i pieczarkami. Tuż przed końcem obróbki cieplnej przykryj porcje schabu serem. Ten wariant kotletów schabowych wszystkim zawsze smakuje. To alternatywa dla pospolitego schabowego w panierce smażonego na patelni. Potrawa świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Przepis na kotlety po kowalsku

Lista składników:
» 4 plastry schabu,
» czarny pieprz i sól,
» 2 łyżki mąki,
» cebula,
» 250 g pieczarek,
» 8 plastrów żółtego sera,
» gałązka rozmarynu (można pominąć),
» olej lub smalec do smażenia.

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, a grzyby – w talarki. Oba składniki przesmażamy na oleju, aż się zezłocą. Każdą porcję mięsa rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie płaty otaczamy mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Kotlety przekładamy do natłuszczonej formy żaroodpornej, umieszczając je obok siebie. Na każdym z nich kładziemy porcję grzybów z cebulą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.

Na chwilę przed końcem pieczenia układamy na schabie plastry sera (po 2 na jednej porcji) i ewentualnie dokładamy rozmaryn. Kotlety po kowalsku podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Idź do oryginalnego materiału