Co dodać do ciasta na pierogi? Ten składnik sprawi, iż będzie miękkie jak chmurka
Dobre ciasto to podstawa, jeżeli chodzi o przygotowanie smacznych pierogów. Istnieje mnóstwo przepisów, które uwzględniają nie tylko mąkę i wodę, ale również jajka, olej, mleko, a choćby maślankę. Okazuje się jednak, iż owe składniki są zbyteczne – do przyrządzenia idealnego ciasta na pierogi wystarczy... roztopione masło.
Tego rodzaju dodatek sprawi, iż ciasto będzie delikatne i miękkie niczym chmurka. Całość zyska również na sprężystości, dzięki czemu pierogi będzie lepić się znacznie wygodniej. Zmniejszy się również ryzyko szybkiego wyschnięcia ciasta.
Przeczytaj też: Zapomnij o zwykłym cieście na pierogi. Dołóż te składniki, a będzie miękkie, elastyczne i obłędnie smaczne
Jak zrobić pyszne ciasto na pierogi? Sprawdzony przepis
Do przygotowania sprawdzonego ciasta na pierogi wystarczą cztery składniki – około pół kilograma mąki pszennej typu 450 lub 500, 250 ml gorącej wody, 2 łyżki roztopionego masła oraz dwie szczypty soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę należy przesiać na stolnicę. Robimy niewielką dziurkę na środku górki z mąki, a następnie wlewamy do niej gorącą wodę, po czym dodajemy roztopione masło i dwie szczypty soli. Całość mieszamy dzięki drewnianej łyżki.
- Kiedy woda połączy się z mąką i nie będzie już parzyć dłoni, można zacząć wyrabiać ciasto manualnie. To istotny punkt całego przepisu – wyrabianie powinno trwać tyle, by ciasto stało się gładkie i elastyczne.
- Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na bok, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na mniej więcej 10 minut. Następnie dzielimy je na 3-4 części (w zależności jak dużą mamy stolnicę) i każdą z nich po kolei rozwałkowujemy, wycinamy kółka, uzupełniamy je ulubionym farszem i lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy mniej więcej przez 4 minuty od momentu, gdy po wrzuceniu do gotującej się wody wypłyną na powierzchnię. W zależności od nadzienia możemy podawać je ze śmietaną lub podsmażoną na maśle cebulką.
Zobacz też:
Te kopytka to mistrzostwo świata. Zrobisz je tylko w sezonie
Nie musisz rozgrzewać patelni. Te naleśniki zrobisz w... mikrofalówce
Zupa pomidorowa bez gotowania, w sam raz na upały. Orzeźwia, syci i smakuje