​Zapomnij o gotowanym bobie z masłem. W tej wersji smakuje o niebo lepiej

top.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Przełom czerwca i lipca to czas, w którym zaczyna się sezon na pyszne, zielone nasiona, czyli bób. Najczęściej w kuchni te strąki pojawiają się w wersji gotowanej lub podsmażany z masłem. Takie podejście to wielki błąd. Warto więc poznać przepis na pastę kanapkową z bobu, która zachwyci wszystkich swoim smakiem.

Pasta kanapkowa z bobu — składniki

Ten przepis jest naprawdę wyjątkowy. Połączenie delikatne, lekko orzechowego bobu z greckim serem i ostrą papryczką sprawia, iż jest to raj dla naszych kubków smakowych. Do przygotowania pasty kanapkowej z bobu będziesz potrzebować:

  • ½ papryczki chili,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 paczka bobu (ok. 500 g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 60 g sera feta,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • sól i pieprz.

Oczywiście ilość papryczki chili oraz natki pietruszki może być mniejsza lub większa, w zależności od naszych upodobań. Nie możemy także zapomnieć o boczku, który dodaje całej potrawie idealnej chrupkości.

Sprawdź również: Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to

Jak przygotować pastę kanapkową z bobu?

Zacznij od ugotowania bobu w osolonej wodzie. Zwykle trwa to od 15 do 20 minut. Warto także obserwować jego skórkę — powinna stać się pomarszczona. W czasie gotowania bobu możemy przygotować chipsy z boczku. Na zimną patelnię kładziemy plastry i smażymy z każdej strony, aż będą chrupkie, a na koniec wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ugotowany bób obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz ser feta. Całość blendujemy. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę papryczkę chili (bez pestek) oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, a na wierzch posypujemy chipsy z boczku. Możemy także zblendować papryczkę i natkę od razu w pierwszym kroku. Smacznego!

Zobacz też:

​W PRL-u wszyscy jedli tę rybę. Dziś mało kto o niej pamięta, a jest smaczna i zdrowa

Dodaj do dzbanka z wodą. Nawadnia lepiej, niż lemoniada i doskonale smakuje

Takie jagodzianki robiła moja babcia. Przepis, który przenosi do dzieciństwa

Idź do oryginalnego materiału