Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami pod kokosową pierzynką. FIT potrawę polecam osobom dbającym o linię. Duża ilość warzyw z niskokalorycznym mięskiem, polane mleczkiem kokosowym. Bajecznie kolorowa zapiekanka wygląda mega apetycznie i świetnie smakuje. Zobacz jak zrobić ją w prosty i szybki sposób.

Składniki na zapiekankę.

  • 200 g piersi kurczaka *
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 1000 g ziemniaków (około 8 średnich sztuk)
  • 300 g brokuła (nie duża sztuka)
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 por (nieduży kawałek)
  • 4 łyżki kukurydzy w puszce
  • łyżka tłuszczu do obsmażenia (np smalec gęsi lub olej roślinny)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • curry

W swoich potrawach używam kurczaka zagrodowego, który jest zdrowszy i przede wszystkim smaczniejszy.

PS. jeżeli nie zależy nam na diecie, to na wierzch zapiekanki możemy położyć także starkowany na grubych oczkach ser.

Sposób wykonania zapiekanki.

Do przygotowania zapiekanki potrzebować będziemy przede wszystkim: patelni z grubym dnem, naczynia żaroodpornego, piekarnika, do odcedzenia sito lub durszlak. Przed przystąpieniem do robienia zapiekani, przeczytaj dokładnie cały opis i zaplanuj poszczególne etapy gotowania, smażenia oraz pieczenia. Polecam także dietetyczną pierś z kurczaka z piekarnika.

Ziemniaki obieram, myję w chłodnej wodzie i obgotowuję do momentu, aż będę pół miękkie. Następnie odcedzam i odstawiam do lekkego ostudzenia. Następnie kroję w plasterki.

Oczyszczam pierś kurczaka z błonek i ewentualnych ścięgien. Płuczę w chłodnej wodzie i osuszam. Następnie kroję w kostkę o wielkości około 2 – 3 cm na tzw. jednego kęsa. Przyprawiamy także solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i curry.

Pora kroję w drobne talarki.

Na rozgrzaną patelnię daję łyżkę tłuszczu (u mnie smalec gęsi). Po rozgrzaniu, kładę pokrojone kawałki piersi kurczaka. Na większym ogniu obsmażam na rumiano z obu stron łącznie przez około 5 minut. Następnie wyjmuję zarumienione mięsko drobiowe i odkładam na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym. Na patelni z pozostawionym nagrzanym tłuszczem po smażeniu, wrzucam pokrojone talarki pora. Zmniejszam ogień i mieszając, szklę przez chwilę, aż zmięknie. Następnie wyłączam ogień.

Brokuł dzielę na małe różyczki i wrzucam do osolonej wody wraz z fasolką szparagową. Gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż będą ale Deante. Odcedzam na sitku.

Naczynie żaroodporne smaruje olejem. Na spód kładę pokrojone w talarki ziemniaki. Oprószam odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Następnie wykładam warzywa, czyli: brokuł i fasolkę. Na sam wierzch wykładam kurczaka przesmażonego z porem.

Całość polewamy mleczkiem kokosowym oraz posypuję solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Wkładam zapiekankę w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego piekarnika. Zapiekam przez 25 minut w 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

Polecam także dietetyczną zapiekankę z indyka, kaszy i warzyw.

Idź do oryginalnego materiału