Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek

radiokielce.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Zapiekane kaszoki od Skorzeszanek


Kasza gryczana, trochę słoniny i smalcu, do tego wędzony biały ser, cebula i jajka – przepis na pyszne zapiekane kaszoki podany przez Koło Gospodyń Wiejskich Skorzeszanki warto wykorzystać jesienią w domowym jadłospisie. To danie sycące i energetyczne, a do tego zdrowe.

Składniki: 30 dag kaszy gryczanej, 10 dag słoniny, 2 łyżki smalcu wieprzowego, 3 duże cebule, 2 jajka, 50 dag sera białego wędzonego, ½ szklanki śmietany 30-procentowej, sól, świeżo zmielony pieprz i natka pietruszki.

Sposób przygotowania: Kaszę ugotować na półtwardo. Wystudzić i wymieszać z pokrojoną pietruszką i 1 jajkiem. Słoninę pokroić w kostkę i przetopić na skwarki, dodać 2 łyżki smalcu wieprzowego, a następnie dodać drobno pokrojoną cebulę. Całość wymieszać z kaszą. Biały ser wędzony rozkruszyć i wymieszać ze śmietaną 30-procentową, dodać drugie jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. W małych naczyniach żaroodpornych układać kolejno warstwy ze zmieszanej kaszy, na nią ser ze zmieszaną śmietaną, włożyć do piekarnika i zapiekać w temperaturze 180 °C przez około 7-10 minut, następnie nałożyć kolejną warstwę kaszy i sera, po czym zapiekać przez 10 minut w temperaturze 200 °C.

Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Skorzeszanki.



Idź do oryginalnego materiału