Ryba po japońsku jest daniem, które zachwyci wszystkich gości swoim smakiem. Jest ona równocześnie chrupiąca, delikatna, ale i aromatyczna. W dodatku potrawa ta jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Sprawdź, jak ją zrobić i o czym pamiętać, aby przyrządzić idealną rybę po japońsku.
Ryba po japońsku - to danie pokocha cała rodzina. Co będzie potrzebne?
W tym roku warto przygotować na święta pyszną rybę, która będzie miała chrupkie i cienkie ciasto naleśnikowe, a także słodko-kwaśną zalewę, zwieńczoną warzywami, takimi jak ogórki czy papryka. Jest to idealne danie bożonarodzeniowe, ponieważ może być spożywane zarówno na gorąco, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się podczas długich rodzinnych posiedzeń przy stole.
Co więcej, atutem tej ryby jest jej struktura. Wynika ona z tego, iż filet przed umieszczeniem w zalewie jest obsmażany w cieście naleśnikowym, co sprawia, iż ryba nie nasiąka zbyt mocno zalewą i jest wciąż jędrna. Do tej potrawy poleca się użycie fileta z mintaja, ponieważ jest on nie tylko bardzo smaczny, ale i nie znajdziemy w nim ości, które mogłyby utrudnić spożywanie ryby.
Oprócz tego do zalet ryby po japońsku zaliczamy także to, iż do jej wykonania nie będziemy potrzebowali wielu produktów, a wszystkie z nich są łatwo dostępne. Oto niezbędne składniki do przygotowania ryby:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 600 g filetów białej ryby.
Czytaj również: Wrzuć do blendera i zmiksuj. Ten koktajl do sekret pięknej i młodej cery
Produkty potrzebne do zrobienia zalewy, to:
- 30 g cukru,
- pół szklanki wody,
- 100 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1/4 szklanki octu,
- 1 łyżeczka soli.
Do pozostałych składników potrzebnych do wykonania dania, należą:
- 2 cebule,
- 6 łyżek oleju roślinnego,
- 200 g papryki konserwowej,
- 140 g ogórków konserwowych.
Jak zrobić rybę po japońsku? To prosty przepis na święta
Przygotowanie ryby po japońsku nie jest skomplikowane i nie zajmie nam wiele czasu. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. W tym celu należy wymieszać w misce mleko, mąkę, jajko i sól. Ciasto powinno wyjść nieco gęstsze niż standardowe ciasto naleśnikowe.
Następnie do miski przekładamy przecier pomidorowy i dodajemy do niego ocet, wodę, sól, cukier oraz słodką paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Kolejną czynnością jest pokrojenie ryby na mniejsze kawałki i zanurzenie jej we wcześniej przygotowanym cieście.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim rybę, aż zarumieni się z obu stron. Następnie ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w kostkę. Cebulę natomiast kroimy w pióra i szklimy ją na patelni, a gdy będzie gotowa, dorzucamy paprykę oraz ogórki i całość przesmażamy. Kolejnym krokiem jest wlanie na patelnię marynaty i dokładne wymieszanie jej z pozostałymi składnikami oraz podsmażenie całości.
Na koniec na duży półmisek przekładamy część warzyw z marynatą. Układamy na nich podsmażoną rybę i przykrywamy resztą warzyw. Danie możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też:
Tak zaoszczędzisz na świętach. Sprawdzone sposoby, by w grudniu nie wydać fortuny
Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój
Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole