Robaki legalnie trafią do pieczywa, sera i musów. Nowe rozporządzenie KE.

dakowski.pl 12 godzin temu

Owady legalnie trafią do pieczywa, sera i musów. Jest nowe rozporządzenie KE

Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie proszku z całych larw mącznika młynarka jako nowej żywności. Podano w jakich produktach można użyć tego składnika.

Larwy mącznika legalne w produkcji żywności. Jest decyzja KE; fot. unsplash.com / François Genon

—————————————————-

  • Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności.
  • Można ich używać – jako składnika – w chlebie i bułkach, ciastach i ciastkach, produktach na bazie makaronu, przetworzonych produktach z ziemniaków, serze i produktach z sera oraz musach owocowych i warzywnych.
  • EFSA: “Mimo tego, iż poddanie proszku otrzymanego z całych larw Tenebrio molitor działaniu promieniowania UV podnosi w nim zawartość witaminy D3, nowa żywność nie stanowi znaczącego źródła pokarmowego witaminy D3.”
  • Etykiety produktów będą musiały ostrzegać, iż ten składnik może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza kurzu domowego.

KE legalizuje larwy mącznika

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89) z dnia 20 stycznia 2025 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek) poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności.

W swojej opinii naukowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, iż proszek z całych larw Tenebrio molitor poddany działaniu promieniowania UV jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania. Powołuje się na opinię naukową pt. “Safety of UV-treated powder of whole yellow mealworm (Tenebrio molitor larvae) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283”.

– (…) Opinia naukowa daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, iż proszek z całych larw Tenebrio molitor poddany działaniu promieniowania UV, stosowany w chlebie i bułkach, ciastach i ciastkach, produktach na bazie makaronu, przetworzonych produktach z ziemniaków, serze i produktach z sera oraz musach owocowych i warzywnych, przeznaczonych dla ogółu populacji, spełnia warunki wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 – podano w rozporządzeniu.

Urząd zauważył również, iż mimo tego, iż poddanie proszku otrzymanego z całych larw Tenebrio molitor działaniu promieniowania UV podnosi w nim zawartość witaminy D3, nowa żywność nie stanowi znaczącego źródła pokarmowego witaminy D3.

Larwy mącznika w żywności. Co powinno znaleźć się na etykiecie?

– Biorąc jednak pod uwagę, iż środki spożywcze zawierające nową żywność mogą ostatecznie zawierać witaminę D w ilości, którą uznaje się za znaczącą zgodnie z częścią A pkt 2 załącznika XIII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 (6), Komisja uważa, iż należy poinformować konsumentów o tym fakcie. W takich przypadkach do nazwy oznaczającej nową żywność dodaje się informację „zawiera witaminę D wytworzoną poprzez poddanie działaniu promieniowania UV”, a w informacji o wartości odżywczej podaje się ilość witaminy D – dodano.

  • Etykiety produktów będą musiały ostrzegać, iż ten składnik może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza kurzu domowego.
  • Ponadto Urząd zwrócił uwagę, iż nowa żywność może zawierać dodatkowe alergeny, o ile te alergeny występują w substracie pokarmowym podawanym owadom.
  • W związku z tym w ramach etykietowania żywności zawierającej proszek otrzymany z całych larw Tenebrio molitor, poddany działaniu promieniowania UV, należy podać odpowiednie informacje.

Urząd zalecił także przeprowadzenie dalszych badań nad alergennością suszonych larw Tenebrio molitor.

FAO promuje spożycie owadów jako bardziej zrównoważonego źródła białka

Jak komentuje na portalu X ekonomista Adam Gwiazda, decyzja ta jest zgodna z wymogami FAO, czyli agendy ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa, która promuje spożycie owadów jako bardziej zrównoważonego źródła białka.

——————————

Adam Gwiazda @delestoile

Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw jako „składnika” w kilku kategoriach żywności, w tym w pieczywie. Opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji 2025/89 z dnia 20 stycznia 2025 r. zezwala na wprowadzanie do obrotu sproszkowanych całych larw mącznika (Tenebrio molitor) poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze 2017/2470. Może być dodawany do produktów takich jak sery i produkty serowe, dżemy owocowe i warzywne, żywność na bazie makaronu, przetworzone produkty ziemniaczane, a choćby pieczywo.

Etykiety tych produktów będą musiały ostrzegać, iż ten „składnik” może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki. Pozwoli to producentowi uzyskać zezwolenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Decyzja ta jest zgodna z wymogami ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa[edytuj] FAO, która promuje spożycie owadów jako bardziej zrównoważonego źródła białka. W tym kontekście zatwierdzono również spożycie świerszcza domowego w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej, a także szarańczy wędrownej. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=OJ:L_202500089

8:59 PM · 26 sty 2025 309,9 tys. wyświetleń

Idź do oryginalnego materiału