Kto z nas nie uwielbia świeżutkiego, mięciutkiego pieczywa? Prawdopodobnie kilka osób zaprzeczy tej teorii, iż kanapki z takim chlebkiem smakują po prostu najlepiej. Niestety utrzymanie wypieku w dobrej kondycji bywa nie lada wyzwaniem. Istnieją jednak pewne metody, które umożliwiają cieszenie się smakiem bochenka dłużej, niż mogłoby nam się wydawać.
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Przechowywanie chleba w folii nie jest najlepszym pomysłem. Warto zmienić ten nawyk
Sposób, w jaki przechowujemy chleb, to najważniejszy element, który ma znaczący wpływ na przydatność i smak produktu. Chcąc cieszyć się mięciutką kromeczką, warto zwrócić uwagę na następujące aspekty:
przepływ powietrza
wilgoć
temperatura
Uwzględniając te trzy czynniki, możemy mieć pewność, iż świeżo kupiony bochenek na drugi dzień będzie smakował równie pysznie. jeżeli jednak pominiemy wspomniane aspekty, niech nas nie dziwi fakt, iż wypiek stał się czerstwy. Najpopularniejszą metodą przechowywania pieczywa jest zawijanie go w foliową torebkę. Sprawdza się ona zwykle tylko wtedy, kiedy chleb znika w przeciągu 1-2 dni. Na dłuższą metę musimy liczyć się z utratą satysfakcji z jedzenia. jeżeli zależy wam na dostarczaniu do organizmu jakościowych produktów, sprawdźcie, jak w prawidłowy sposób przedłużyć świeżość wypieku, który stanowi jeden z podstawowych elementów diety większości społeczeństwa.
W czym przechowywać chleb, żeby był świeży? Z pomocą przychodzą warzywa i owoce
Gdybyśmy żyli w idealnym świecie, każdy z nas miałby w domu lniane woreczki do przechowywania pieczywa. Jest to jedna z najlepszych metod na przedłużenie świeżości mącznego produktu. Zamiast tego dobrym rozwiązaniem są także chlebaki, które zwykle występują w formie drewnianej lub ceramicznej. "Puszeczka" sama w sobie zapewnia adekwatne warunki do składowania wypieku, jednak w celu dodatkowego wstrzymania procesu wysychania warto zastosować trik, który polega na użyciu warzyw i owoców. Na miękkość kromek można wpłynąć poprzez wykorzystanie jabłka, ziemniaka, albo selera naciowego. Kawałki wspomnianych produktów umieszczamy w chlebaku, gdzie będą oddawały wilgoć, która zahamuje cykl starzenia się pieczywa. Trzeba pamiętać, aby wymieniać je co 2-3 dni, aby spełniały swoje zadanie.
Zobacz też: Co zrobić, gdy awokado jest twarde? Wystarczy zastosować ten prosty trik. Zmięknie w mgnieniu oka
jeżeli jednak z jakiegoś powodu w domu pojawiła się zbyt duża ilość pieczywa, nie polegajcie na warzywach, czy owocach. Najlepiej jest zamrozić nadmiar chleba.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.