Zalewajka na zakiszonej żytniej mące

radiokielce.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Zalewajka na zakiszonej żytniej mące


Zalewajka to jedna z najpopularniejszych zup gotowanych w naszych domach. Jest prosta w wykonaniu, a przygotowana na barszczu zakiszonego na żytniej mące z dodatkiem grzybków smakuje wyjątkowo. Jak ją przyrządzić?

Składniki: ½ litra kiszonego barszczu na żytniej mące razowej, 2 ½ litra wody, 2 średniej wielkości cebule, kilka suszonych grzybków, 1 ½ kilograma ziemniaków, 5 ząbków czosnku, słonina, boczek do kraszenia, ½ szklanki śmietany, sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania: W garnku emaliowanym nastawiamy wodę. Do dobrze ciepłej wody wrzucamy obrane cebule, trzy ząbki czosnku, suszone lub świeże grzyby. Cztery średniej wielkości ziemniaki kroimy drobno, resztę na grubą kostkę. Wrzucamy je na gotującą wodę. Kiedy ziemniaki zaczną się gotować, zmniejszyć temperaturę. Gdy ziemniaki pokrojone w małą kostkę będą prawie rozgotowane, wyciągamy cebule. Dodajemy sól. Garnek odstawiamy na bok i wlewamy ukiszony barszcz, mieszając dokładnie. Przez chwilę gotujemy. Dodajemy skwarki zrobione z boczku lub słoniny. Całość przyprawiamy pieprzem, wrzucamy pozostałe ząbki czosnku. Po chwili odstawiamy na bok. W miskę wlewamy łyżkę wazową gorącej zupy i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Wymieszaną śmietanę łączymy z zupą. Zalewajkę można ugotować na żeberkach lub kiełbasie. Zalewajka na grzybkach zieleniatkach ma niepowtarzalny smak.

Przepis podała: Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej.



Idź do oryginalnego materiału