Zalej skorupki octem. W moment rozwiążesz paskudny problem w domu

smakosze.pl 2 tygodni temu
Większość roślin nie słabnie przez brak wody, ale przez niedobór wapnia. Tymczasem wystarczy kuchenny odpad i odrobina octu, by w dwa dni przygotować skuteczny nawóz, który wzmacnia łodygi, przyspiesza regenerację po przymrozkach i chroni pomidory przed suchą zgnilizną.Reakcja octu ze skorupkami tworzy octan wapnia – łatwo przyswajalną formę.Wystarczy 10 skorupek na ½ litra octu; dawkujesz 1 łyżkę na 1 litr wody.Nawóz działa błyskawicznie – odkwasza glebę i wzmacnia m.in. pomidory, paprykę, lawendę, bukszpan.Skorupki rozkładają się miesiącami, a roztwór działa natychmiast.Przechowujesz do roku w ciemnej butelce, bez utraty skuteczności.
Idź do oryginalnego materiału