Żaden obiad nie jest kompletny bez surówki! Dlaczego warto ją jeść?

slupca.pl 2 dni temu

Surówki to nieodłączny element tradycyjnego polskiego obiadu. Chociaż na pierwszy rzut oka mogą wydawać się jedynie smacznym dodatkiem, w rzeczywistości są bogactwem cennych składników odżywczych, które mają najważniejsze znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu. Dlaczego powinny regularnie pojawiać się na Twoim talerzu i jak wpływają na organizm? Sprawdź!

Surówka – witaminowa bomba na Twoim talerzu

Podstawą każdej surówki są warzywa. To właśnie one są jednym z najlepszych źródeł witamin i minerałów, ale nie tylko. Co w nich znajdziesz?

  • Bogactwo witamin – surowe warzywa, które są głównym składnikiem surówek, dostarczają cennych witamin, takich jak A, C, K czy z grupy B.
  • Źródło błonnika – surówki to doskonałe źródło błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i reguluje poziom cukru we krwi.
  • Minerały dla zdrowia – potas, magnez, żelazo – te i inne składniki mineralne obecne w surówkach wspierają funkcjonowanie organizmu, w tym m.in. układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Surówki pomagają w trawieniu i dbaniu o sylwetkę

Czy wiesz, iż dodanie surówki to prosty sposób na poprawę trawienia i samopoczucia? Chodzi o dużą zawartość błonnika, dzięki której pomagają w trawieniu ciężkich potraw, np. mięs czy sosów na bazie śmietany. Oprócz tego zjedzenie surówki na początku posiłku może szybciej zapełnić żołądek, sprawiając, iż zjesz mniej. To z kolei – w połączeniu z niską kalorycznością – sprawia, iż surówki gwałtownie sycą i są idealnym dodatkiem dla osób dbających o linię.

Kolorowy talerz – przyjemność dla oczu i zdrowie dla ciała

Surówki nie tylko smakują, ale także pięknie wyglądają na talerzu. Wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie, bo jemy też oczami. Dzięki nim choćby najprostszy obiad staje się atrakcyjniejszy wizualnie i smakowo. Do tego kolorowe warzywa równają się różnorodności składników odżywczych. Każda barwa wiąże się z innymi korzyściami – zielony dostarcza np. chlorofil i kwas foliowy, czerwony – likopen, a pomarańczowy – beta-karoten.

Surówka – prosta w przygotowaniu i pełna możliwości

Surówki są szybkie w przygotowaniu i można je dowolnie modyfikować w taki sposób, aby były zgodne z Twoimi indywidualnymi preferencjami smakowymi. o ile nie chcesz dziś gotować, odwiedź Bistro na Talerzu w Śremie (https://bistronatalerzu.pl/srem/), gdzie czekają nie tylko pyszne i świeże surówki. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału