Ogórki droższe od złota! Ich cena, w porównaniu z ubiegłorocznym Bożym Narodzeniem, wzrosła trzykrotnie.
Jak wynika z raportu Christmas 2024 Price Watch, w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie można spodziewać się znacznych wzrostów cen świeżego mięsa, świątecznych przysmaków, a zwłaszcza warzyw.
W kategorii warzyw największy wzrost odnotowano w przypadku ogórków szklarniowych, których cena wzrosła o 201%. Średnia cena w tym roku wynosi 2,59 euro za kilogram, w porównaniu do zaledwie 0,86 euro za kilogram w zeszłym roku. Ogórki gruntowe i pomidory również odnotowały gwałtowny wzrost o 68% i 62,5%, a ich średnie ceny wynoszą w tej chwili odpowiednio 3,11 euro i 2,55 euro za kilogram. Ziemniaki podrożały o 22% a średnia ich cena wynosi 1,30€ za kilogram.
Importowany indyk podrożał o 5,31%, z cenami wahającymi się od 4,95 do 7,30 euro a ten wyhodowany na Cyprze kosztuje 7,15 euro, co oznacza wzrost o 14,52% w porównaniu z ubiegłym rokiem. Cena młodej jagnięciny waha się od 10,50 do 17,45 euro za kilogram, przy czym wzrosty rok do roku wahają się od 11,54% do 19,61%. Ceny wieprzowiny wahają się od 3,95 do 8,35 euro za kilogram, w zależności od rodzaju mięsa, ze wzrostem od 6,73% do 8,54%. Tymczasem ceny wołowiny wahają się od 7 do 19,45 euro za kilogram, co oznacza wzrost o około 7%.
A nam pozostaje jedynie płacić i płakać…