Zachwyć swoich gości i podaj to danie na swój wielkanocny stół. Wykorzystaj wszystko, co masz w lodówce!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Składniki na pasztet - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Henia Foks


Wielkanoc to ten czas, kiedy na stole królują żurek, biała kiełbasa, jajka oraz pasztet. A skoro o nim mowa, to wiedz, iż możesz go przygotować na kilka pysznych sposobów. Jednak to pasztet jajeczny będzie tą najlepszą opcją. Zobacz, jak go zrobić i jakich składników potrzebujesz.

Zaskocz swoich gości w wielkanocny poranek i przygotuj pasztet jajeczny

Do Wielkanocy coraz mniej czasu. To dobry moment, by rozpocząć poszukiwanie inspiracji na te popularne dania. Pamiętaj, iż na stole nie może zabraknąć domowego pasztetu. A skoro to Wielkanoc, to możesz połączyć składniki, które są charakterystyczne dla tego święta. Już dziś przygotuj pasztet jajeczny. Co ważne, wymagane są tu składniki, które z pewnością masz w swoim domu.

Składniki na pasztet – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Henia Foks

Możesz go podać na gorąco, na zimno lub prosto z pieca. W związku z tym, iż niezwykle trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek, to taki pasztet będzie naprawdę świetnym rozwiązaniem. Jest smaczny, a tak przygotowana rolada może śmiało ubiegać się o miano najsmaczniejszego wielkanocnego pasztetu, do którego nie użyjesz ani grama mięsa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zachwycić swoich gości i domowników. Zatem, do dzieła!

Jak zrobić pasztet jajeczny?

To bardzo proste! Co prawda, ilość składników może wywołać u ciebie przerażenie, ale z pewnością dasz sobie radę. Szczególnie iż efekt zachwyci zarówno ciebie, jak i każdego, kto zdecyduje się spróbować takiej wersji pasztetu.

Składniki:

  • cebula
  • 10 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 50 g śmietany
  • 4 łyżki mielonych otrębów owsianych
  • 2 białka i 2 żółtka
  • 3 łyżki koperku
  • pół puszki marchewki z groszkiem
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki startego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

Pasztet jajeczny to propozycja dania, które możesz podać nie tylko na wielkanocny stół. Jego przygotowanie rozpocznij od ugotowania wszystkich jajek na twardo. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę i następnie podsmaż na oleju, dodając odrobinę cukru.

Masa na pasztet – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Henia Foks

Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj do nich cebulę, otręby owsiane, posiekany koperek, śmietanę, warzywa z puszki, pietruszkę i ser. Wszystko dokładnie wymieszaj i dorzuć żółtka. W osobnej misce ubij białka na pianę i połącz je z masą na pasztet.

Formę do pieczenia wysmaruj oliwą i przełóż do niej przygotowaną masę. Wstaw pasztet do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut. Danie jest już gotowe. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a’la carbonara:

Idź do oryginalnego materiału