Wyrzuć z przepisu ten składnik. Ciasto na uszka wyjdzie miękkie i elastyczne

shareinfo.pl 1 tydzień temu
fot. screen Youtube / Zu Tisch bei Ksenia – leckere und einfache Rezepte

Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć bez barszczu czerwonego z uszkami. Jak ugotować barszcz, by zachował piękny rubinowy kolor, już wspominaliśmy. Dziś zajmiemy się dodatkiem do zupy. Jak zrobić uszka, by były cienkie, elastyczne i po prostu doskonałe?

Uszka w duecie ze świątecznym barszczem smakują rewelacyjnie. Ta potrawa na dobre wpisała się w wigilijne jadłospisy Polaków. Co dom, to inny przepis na uszka. Jak je zrobić, by były idealne? Koniecznie zapoznaj się z artykułem.

Ciasto na uszka robi się podobnie jak ciasto na pierogi. Kluczowym składnikiem jest mąka, a także sól i mleko. Jajko może trafić do ciasta, ale nie musi. choćby lepiej będzie, jeżeli z niego zrezygnujesz. Dlaczego? Ono utwardzi masę. W zamian dodaj masło, a unikniesz twardych uszek i poprawisz ich smak. Ciasto będzie miękkie i nie sprawi żadnych kłopotów podczas wałkowania czy formowania.

Wyrabianie ciasta na uszka w pośpiechu to zły pomysł. Poświęć mu kilka minut więcej, a zyskasz lepszy efekt. Zagniatane ciepłymi dłońmi będzie sprężyste i łatwiej nadasz mu kształt. Ile czasu wyrabiać ciasto? Co najmniej pięć minut.

W klasycznych pierogach mąkę miesza się wodą, ale do uszek warto dodać mleko. Nabiał ogranicza rozwój glutenu, przez co ciasto wychodzi miękkie i kruche. Zwykła woda działa na korzyść glutenu, a ciasto może wyjść twarde. Mleko lub masło temu zapobiega.

Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami, uzyskasz pyszne uszka, które idealnie dopełnią wigilijny barszcz.

Może cię zainteresować: Znajoma z cukierni dała mi przepis na piszingera. Nie znam lepszego

Idź do oryginalnego materiału