Wyglądają jak trujące, ale znawcy je uwielbiają. "Zepsute kurki" to leśne złoto

g.pl 2 miesięcy temu
Leśne runo jest pełne tajemnic i wciąż nieodkrytych dóbr. Grzybiarze bardzo często skupiają się jednak na tym co jest im znane, omijając podejrzane gatunki. To jeden z podstawowych błędów, przez który wciąż mało osób zna lejkowca dętego. Naprawdę warto się nim zainteresować.
Borowiki, kurki, maślaki, opieńki, koźlarze, rydze, podgrzybki - te i wiele innych grzybów w tej chwili lądują w koszykach grzybiarzy spacerujących po lasach. Do tego zestawienia warto również dodać lejkowca dętego. To wyjątkowy grzyb, który niestety bardzo często jest pomijany przez wiele osób, dlatego iż trudno go zauważyć wśród leśnej ściółki. o ile jednak już ktoś na niego spojrzy, zwykle bierze go za trujący gatunek. W tej kwestii nie da się bardziej mylić. To jeden z pyszniejszych i aromatyczniejszych darów lasu, na jaki można się natknąć. Co więcej, pozyskiwanie go jest banalnie proste i szybkie, ponieważ występuje w sporych skupiskach.


REKLAMA


Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego


Lejkowiec dęty - gdzie szukać? "Zepsute kurki" lubią obcować z określonymi gatunkami drzew
Sporą zaletą lejkowca dętego jest to, iż nie da się go pomylić z żadnym innym grzybem - zwłaszcza trującym. Posiada on charakterystyczny wygląd. Dla uproszczenia można stwierdzić, iż przypomina czarną trąbkę lub - jak sama nazwa wskazuje - podłużny lejek. Ma matową powierzchnię i zwykle występuje w ciemnych barwach (od szarobrązowych tonów po czerń). Najwięcej skupisk tych aromatycznych darów znajdziemy w centralnej i południowej części kraju. Lejkowiec dęty rośnie od sierpnia aż do listopada. Najbardziej lubi towarzystwo buków i dębów, ale można się na niego natknąć również w lasach mieszanych. Kiedy już znajdziesz te "zepsute kurki" sięgnij po nożyk i zapakuj je do koszyka. W kuchni można je bowiem wykorzystać na wiele sposobów. Najlepsze w tym wszystkim jest to, iż są niezwykle proste w przechowywaniu.


Jak przyrządzić lejkowiec dęty? Możliwości jest wiele, a każde z tych dań smakuje wyjątkowo
Lejkowiec dęty, podobnie jak wiele innych grzybów, świetnie sprawdza się w kuchni na wielu płaszczyznach. Świeżo zebrane okazy najlepiej podsmażyć na maśle z cebulką i dodać do jajecznicy lub makaronu. Czarne trąbki doskonale komponują się z tymiankiem, pieprzem i czosnkiem. Trzeba jednak przyznać, iż choćby bez tych przypraw potrafią podkręcić smak potrawy swoimi wyjątkowymi walorami. Ponieważ posiadają one bardzo intensywny aromat, warto także zasuszyć kilka grzybów i wykorzystać je np. w czasie świąt.
Zobacz też: Ważyła więcej niż mały słoń. Olbrzymia dynia podbiła festiwal "warzywnych gigantów"
Jedną z najlepszych metod przechowywania lejkowca dętego jest wysuszenie grzybów i zmielenie ich na proszek. W czasie przygotowywania potraw wystarczy dodać niewielką ilość sypkiego produktu. Dzięki niemu danie nabierze intensywnego grzybowego aromatu i smaku. W ten sposób można potraktować m.in. farsz do pierogów, gołąbków, pasztecików oraz zupy i sosy.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału