Wsyp szczyptę do zupy pomidorowej, a posmakuje ci tak, iż zjesz cały garnek

shareinfo.pl 4 tygodni temu
Zdjęcie: zupa pomidorowa


fot. screen Youtube / Recettes Cooking

Pomidorowa to królowa polskich zup i mało kto temu zaprzeczy. Jej nieziemski smak pochodzi przede wszystkim od pomidorów, ale nie tylko. Inne dodatki też go wzmocnią. choćby najbardziej wybredne podniebieniom posmakuje zupa pomidorowa, gdy trochę podkręcisz ją jednym z poniższych dodatków.

Ugotowanie smakowitej zupy pomidorowej nie jest trudne. Jest wprost banalne, szczególnie jeżeli przyrządzamy ją na wczorajszym rosole. Jak wyciągnąć z niej to, co najlepsze? Wystarczy sięgnąć po ekstra dodatki. Jakie na przykład? Koniecznie się dowiedz.

Jak wzbogacić zupę pomidorową?

Wystarczy pod koniec gotowania wsypać do niej aromatyczne zioła śródziemnomorskie, np. rozmaryn, tymianek, majeranek czy oregano. Nie można przesadzić z ilością ziół, bo zdominują pomidorową i zamiast ją ulepszyć, zaszkodzą.

Zupa pomidorowa ma charakterystyczną kwasowość, którą można szlachetnie stłumić, wystarczy dodać do niej pieczone pomidory, ale nie tylko one pasują do zupy. Świetnie odnajdzie się w niej także papryka. Jest ona dość ekstrawaganckim dodatkiem, ale w formie pieczonej naprawdę zrobi robotę. Bulion przejmie jej karmelizowane nuty, stanie się słodszy i przyjemniejszy w smaku.

Jeśli zupa wyjdzie zbyt słodka, możesz zbalansować jej smak poprzez wlanie odrobiny soku z cytryny. Natomiast dodając do niej miód, uzyskasz odwrotny efekt – zupa będzie słodsza.

Sam widzisz, iż jedna z twoich ulubionych zup nie musi być ciągle taka sama. Dzięki kilku dodatkom jej smak może wskoczyć na wyższy poziom i przypaść do gustu choćby tym osobom, które dotychczas uznawały pomidorówkę za nieciekawą i „bezbarwną”. Drobiazgi takie jak zioła śródziemnomorskie, pieczona papryka, miód i sok z cytryny potrafią pysznie przeobrazić klasykę.

Polecamy: Prosty trik na mega klarowny rosół. Mała zmiana, nie lada efekt

Idź do oryginalnego materiału