Wrzucasz do garnka i nagle zmienia kolor? Oto dlaczego kalafior żółknie. Większość nie ma pojęcia

kobieta.gazeta.pl 3 tygodni temu
Gotowany kalafior to dla wielu danie typowe dla wczesnego lata. Nic nie smakuje tak dobrze, jak to warzywo podane z jajkiem sadzonym i ziemniakami, prawda? Jednak w pozostałe pory roku też chętnie po nie sięgamy. Ugotowanie go nie jest specjalnie skomplikowane, ale mogą pojawić się pewne wątpliwości.
Jedną z nich jest to, iż czasem podczas gotowania kalafior żółknie. Mowa o odbarwieniu na całej powierzchni albo tylko pojedynczych różyczkach. Naturalnym odruchem jest myśl: czy to nie jest oznaka zepsucia albo zastosowanych nawozów? Wyjaśniamy, skąd się to bierze i jak tego uniknąć.


REKLAMA


Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego


Dlaczego kalafior żółknie podczas gotowania?
To zjawisko może zaskoczyć, bo do garnka wkładamy śnieżnobiałe warzywo, a w trakcie gotowania okazuje się, iż w niektórych miejscach się wybarwiło. Okazuje się, iż może to wynikać ze zbyt długiego przechowywania. Starsze kalafiory mogą z tego powodu żółknąć. Wpływ na to może mieć także narażenie na upały i mocne słońce.
Co ciekawe, również sama woda oraz naczynie, w którym gotujemy kalafiora, może mieć znaczenie. Kalafior może żółknąć, gdy jest zanurzony w wodzie o zasadowym pH. Poza tym dobrze też zwrócić uwagę na garnek. Jak dowiadujemy się z portalu ogrodniczego Dom i Ogród Naszą Pasją, gotowanie w naczyniach aluminiowych może wpływać na jego żółknięcie.


Czy pożółkły kalafior można jeść?
Samo odbarwienie nie wskazuje na to, iż warzywo jest zepsute. Zawsze jednak warto sprawdzić, czy kalafior nie wykazuje innych oznak. Czarne kropki mogą sugerować pojawienie się pleśni. Wilgotna, śliska powierzchnia również świadczy o tym, iż lepiej zrezygnować z jedzenia. Warto dokładnie obejrzeć i dotknąć warzywo, zanim je zjemy.
Kalafior żółknie - co zrobić, by tego uniknąć?
Biorąc pod uwagę powyższe, łatwo można dojść do wniosku, co możemy zrobić, by gotowany kalafior zachował biały kolor. Poniżej przedstawiamy kilka punktów, na które warto zwrócić uwagę.


Przede wszystkim warto wybierać świeże, twarde warzywo, bez oznak zepsucia czy pleśni.
Przechowujemy go w lodówce, najlepiej w pojemniku, ale lekko otwartym, by zapewnić cyrkulację powietrza. Powinien być umieszczony z dala od owoców i warzyw wydzielających etylen (jabłka, banany, pomidory), przez który może się szybciej psuć.
Kalafior myjemy dopiero przed gotowaniem.
Wodę do gotowania możemy lekko zakwasić octem lub sokiem z cytryny.


Kalafior warto wprowadzić do swojego jadłospisu z uwagi na wiele cennych składników odżywczych, m.in. witaminę C i te z grupy B, a także potas, magnez czy błonnik pokarmowy. Poza tym jest też po prostu smaczny i dość uniwersalny w kuchni. Kto w waszym domu najczęściej gotuje? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.
Idź do oryginalnego materiału