Wrzucam do miski 3 składniki i blenduję. Mam z głowy śniadanie, kolację i przekąski. Ta pasta to hit

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Promo_Link / iStock


Co do smarowania na kanapki? jeżeli przejadło ci się pieczywo z wędliną, serem i warzywami, postaw na pyszną, domową pastę. Robi się naprawdę szybko, a przy tym smakuje obłędnie. Wystarczy kilka składników.
Domowe pasty kanapkowe to świetny sposób na urozmaicenie śniadania oraz kolacji, a przy tym przemycenie do menu zdrowych składników. Najpopularniejsze są te przygotowywane na bazie gotowanych jajek, z dodatkiem jogurtu, awokado, majonezu i przypraw. jeżeli jednak masz ochotę na coś bardziej intensywnego w smaku, wybierz inne produkty. W tym smarowidle pierwsze skrzypce gra czerwona fasola.

REKLAMA







Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek



Co do smarowania na kanapki? Zapomnij o jajku i awokado
Pasta z czerwonej fasoli jest banalne prosta w przygotowaniu, a przy tym tak pyszna, iż znika niemal od razu. Potrzebujesz zaledwie kilku składników oraz chwili w kuchni, by już była gotowa. Potem wystarczy wysmarować nią kanapkę lub tortillę. Pyszne, pożywne i sycące śniadanie przyrządzisz w mgnieniu oka.


Składniki:

400 g czerwonej fasoli (puszka),
3 suszone pomidory,
2 ząbki czosnku,
przyprawy: papryka wędzona, odrobina cayenne, pieprz, sól.






Czerwona fasolka Fot. Arkadiusz Ścichocki/Agencja Wyborcza.pl


Jak zrobić pastę z czerwonej fasoli? Wystarczy chwila
Przygotowanie czerwonej pasty jest dziecinnie proste. Zacznij od odcedzenia i przepłukania pod bieżącą wodą fasoli. Następnie przełóż ją do miseczki, dorzuć obrany i przekrojony czosnek oraz pomidory. Dopraw wedle uznania. Kolejnym krokiem będzie zblendowanie wszystkiego na gęstą, jednolitą masę. Tak przygotowana pasta od razu nadaje się do jedzenia.



PORADA! Pastę z czerwonej fasoli należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanym bądź plastikowym opakowaniu z zamknięciem. Zjedz ją w przeciągu maksymalnie 3 dni.


Czy warto jeść czerwoną fasolę? choćby się nie zastanawiaj
Fasola to cenne źródło błonnika oraz białka roślinnego, co sprawia, iż po jej zjedzeniu będziesz czuła się syta przez dłuższy czas. Znajdziesz w niej również cenne dla zdrowia witaminy, w tym z grupy C, K, E oraz z grupy B, minerały (m.in. żelazo, potas, cynk). A przy tym smakuje naprawdę obłędnie, dlatego naprawdę warto włączyć ją do swojej diety. Lubisz pasty kanapkowe? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału