Wrzuć do gotujących się ziemniaków. Wyjdą pycha

shareinfo.pl 4 godzin temu
fot. screen Youtube / Elena_rezepte

Ziemniaki są lubiane przez większość Polaków. Mogą gościć w naszej kuchni pod wieloma postaciami. Często są dodatkiem do kotleta i surówki. Większość domowych kucharzy gotuje warzywa w wodzie z solą i na tym koniec. No bo co jeszcze dodać oprócz soli? Proponujemy inny pachnący składnik. Nada kartoflom głębi smaku, a obiad będzie dużo lepszy. jeżeli masz ochotę poeksperymentować w kuchni, to zamiast soli wrzuć do garnka jeden z poniższych dodatków.

Gotowanie ziemniaków z niecodziennymi dodatkami

Gotowanie ziemniaków z przyprawami takimi jak ziele angielskie czy liście laurowe to dobry pomysł, ale oprócz nich można też wrzucić do wody trochę ziaren kozieradki. jeżeli nie chcesz, żeby pływały w całym garnku, możesz je ukryć w małym zaparzaczu.

Kozieradka nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a szkoda. Małe nasiona są bardzo cenne – również dla zdrowia. Mają szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej i indyjskiej. Kozieradka jest aromatyczna i ma specyficzny smak – lekko słodki i korzenny, podobny do imbiru i cynamonu. Nasionami można wzbogacać sosy, surówki, zupy, mięsa czy gotujące się ziemniaki.

Kartofle lubią też towarzystwo warzyw. Spróbuj wrzucić do garnka kawałek marchewki i gotuj warzywa razem. Finalnie ziemniaki będą smaczniejsze.

Możesz też do garnka wrzucić przyprawy orientalne, np. cynamon w laskach lub goździki

Idź do oryginalnego materiału