Włóż do słoika i zalej mieszanką wody z solą. Podziękujesz sobie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Czosnek niedźwiedzi - Pyszności; Foto Pixabay


Czosnek niedźwiedzi (zwany również czosnkiem cygańskim czy cebulą czarownic) doskonale nadaje się do kiszenia. To niezwykle zdrowy dodatek do ciepłych dań i zimnych przekąsek. Przygotowanie tego specjału to bułka z masłem, zwłaszcza dla tych, którzy mają wprawę w kiszeniu np. ogórków.

Czosnek niedźwiedzi w stanie naturalnym znajdziemy na leśnych polanach, m.in.: w Sudetach, Bieszczadach, Puszczy Białowieskiej i Kampinoskiej. Należy pamiętać, iż nie wolno go pozyskiwać ze środowiska naturalnego, ponieważ gatunek ten objęty jest częściową ochroną. Roślinę tę można uprawiać w ogródku czy na balkonie lub kupić, m.in. w marketach czy na targowiskach, w warzywniakach, sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych w postaci świeżych lub suszonych liści.

Na co pomaga kiszony niedźwiedzi czosnek?

Czosnek niedźwiedzi jest znany ze swoich adekwatności przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Zawiera substancje, takie jak allicyna, które wykazują działanie przeciwzapalne. Ponadto spożywanie ukiszonego czosnku niedźwiedziego może wpływać na poprawę trawienia. Roślina ta jest również bogata w witaminy (takie jak witamina C, witamina A, witaminy z grupy B) oraz minerały (w tym żelazo, wapń, magnez). Kiszenie jej może pomóc w zachowaniu tych cennych składników odżywczych.

Co najciekawsze, badania potwierdziły, iż czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w dobroczynne związki siarki europejską rośliną. Te wspomagają wątrobę w procesie odtruwania organizmu. Działają także jako silny przeciwutleniacz, przez co roślinę tę wykorzystuje się w medycynie naturalnej w celu zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych. Jak wskazują badania opublikowane przez „Journal of the American Cancer Society” dobroczynne związki siarki są skuteczne choćby wobec glejaka i mogą być wykorzystywane jako nieinwazyjna forma leczenia nowotworów.

Czosnek niedźwiedzi – Pyszności; Foto Pixabay

Jak zrobić kiszony czosnek niedźwiedzi? Przepis

Składniki:

  • ok. 400 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki gorczycy
  • chrzan wedle uznania
  • czosnek wedle uznania

Przygotowanie:

  1. Liście czosnku niedźwiedziego umyj pod bieżącą wodą (pozbądź się grubszych łodyg), a następnie osusz je.
  2. Wodę zagotuj razem z solą i odstaw ją, by nieco ostygła.
  3. Wyparz słoiki razem z nakrętkami.
  4. W słoikach poukładaj ciasno liście czosnku (możesz je wcześniej pozwijać, np. w ruloniki po 5 sztuk).
  5. Ubij lekko liście czosnku niedźwiedziego, by wydobyć powietrze, ale nie miażdż ich, by nie puściły soku.
  6. Do słoików wsyp gorczycę i czosnek. Na końcu kawałkiem chrzanu dociśnij liście czosnku, układając go w poprzek słoja.
  7. Wlej do słoików ciepłą zalewę. Czosnek musi być dokładnie przykryty.
  8. Zakręć słoiki z czosnkiem niedźwiedzim do kiszenia. Odstaw je w zimne i ciemne miejsce.
  9. Po dwóch tygodniach powstanie kiszony czosnek niedźwiedzi.

Przeczytaj również: Grzyby warte fortunę pojawiły się w Polsce. Mało kto je zbiera, a kosztują choćby 2 tys. euro

Do czego podawać kiszony czosnek cygański?

Kiszony czosnek niedźwiedzi można serwować jako dodatek do sałatek warzywnych, kanapek, burgerów, zup, a choćby pizzy. Również z ukiszonego można przyrządzić pyszne pesto. Świetnie sprawdzi się także jako składnik przeróżnych past kanapkowych: warzywnych, mięsnych czy stworzonych na bazie serów. Ukiszony czosnek niedźwiedzi może stanowić także zdrowy, wspomagający trawienie dodatek do ciężkich dań obiadowych.

Specjał możesz dodać też do pulpetów po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami:

Idź do oryginalnego materiału