

Gotowanie zupy nie należy do trudnych zadań, ale zdarza się, iż na koniec jej smak różni się od oczekiwanego. Nie musi to jednak oznaczać, iż cała zupa jest już spisana na straty. W wielu przypadkach da się ją jeszcze naprawić. Sprawdź, jak to zrobić!
Gdy zupa jest za słona…
Do przesolenia zupy wystarczy zaledwie chwila nieuwagi. Nadmiar soli potrafi odebrać całą przyjemność płynącą z jedzenia. Większość osób w takiej sytuacji uważa, iż zupa się już do niczego nie nadaje, ale nie jest to prawda — przez cały czas można ją uratować. Wystarczy, iż do przesolonej zupy dorzucisz obrane, surowe ziemniaki i pozostawisz do gotowania na około 10-15 minut. Po tym czasie nadmiar soli powinien zostać wchłonięty, a zupa powinna odzyskać poprawny smak.

Gdy zupa jest za ostra…
Za ostra zupa może być nie lada wyzwaniem. Oprócz oczywistych dodatków łagodzących ostrość, takich jak np. mleko czy śmietana, dobrze sprawdzi się również cytryna. Wystarczy, iż do bardzo ostrej zupy dodasz sok wyciśnięty z połówki cytryny — ostrość stanie się mniej wyraźna, a zupa nabierze ciekawego, świeżego charakteru.

Gdy zupa jest za kwaśna…
Zbyt kwaśna może być nieprzyjemna w jedzeniu. Do złagodzenia jej smaku świetnie nada się marchewka. Obraną i surową marchewkę należy wrzucić do zupy i pozostawić na chwilę do gotowania. W tym czasie uwolni ona swoją naturalną słodycz i dzięki temu zbalansuje nadmiar kwasu w zupie. Alternatywnie można wykorzystać też cukier, miód albo szczyptę sody oczyszczonej.
