Genialny sposób na ścieranie skórki z cytryny

dompelenpomyslow.pl 2 godzin temu

Starta skórka z cytryny może być niezwykłym urozmaiceniem wielu potraw, ciast i deserów. Podkreśla ich smak i nadaje wyjątkowego charakteru. Często jednak proces ścierania skórki z cytryny bywa uciążliwy i wiąże się ze sporym bałaganem. Wypróbuj ten trik i zobacz, jak to zrobić lepiej!

Dlaczego ścieranie cytryny bywa uciążliwe?

Żółta część skórki z cytryny powinna być ścierana na najdrobniejszych oczkach tarki. Często drobinki startej skórki pozostają w zakamarkach tarki lub rozsypują się po blacie. Nie dość, iż utrudnia to sam proces, to jeszcze sprawia, iż późniejsze mycie tarki zajmuje znacznie więcej czasu. Wszystkich tych nieprzyjemności można jednak uniknąć, stosując w tym celu jedną rzecz.

Jak ułatwić sobie ścieranie cytryny?

Niezależnie czy korzystasz z klasycznej czterostronnej, czy z małej płaskiej tarki możesz ułatwić sobie ścieranie na niej cytryny. W tym celu będziesz potrzebować tylko kawałka papieru do pieczenia. Oczka, na których planujesz ścierać skórkę cytryny, zakryj przygotowanym papierem i dla ułatwienia możesz przymocować go do tarki dzięki dwóch gumek recepturek. Cytrynę zacznij ścierać jak zwykle i ciesz się efektami! Cała starta skórka pozostaje na papierze do pieczenia, a Ty możesz łatwo i gwałtownie ją wykorzystać bez marnowania resztek i zbędnego bałaganu.

Idź do oryginalnego materiału