W Sandomierzu rozpoczyna się w piątek (6 czerwca) festiwal z winem i serem w roli głównej.
Na starówce będą stoiska producentów serów z całego regionu. Będzie można spróbować serów podpuszczkowych czy długo dojrzewających z krowiego i koziego mleka. Z kolei na stoiskach winiarskich będą wina z sandomierskich winnic, a także ze Szczeki w gminie Rytwiany i z Ostrowca Świętokrzyskiego. Stoiska handlowe to nie wszystko.
Jak informuje Mateusz Paciura, prezes Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy, w programie festiwalu jest też gotowanie na żywo, pokazy kulinarne oraz warsztaty, podczas których będzie można nauczyć się ciekawych połączeń w kuchni przygotowując np. dania na bazie makaronu, sera i wina. Warsztaty dotyczyć będą również nauki degustacji win. Swoje stoiska na festiwalu będą mieć również szkoły gastronomiczne, które będą oferować zwiedzającym swoje dania i przekąski.
Festiwal rozpoczyna się o godz. 16.00. Pokazy i warsztaty zaplanowano na sobotę i niedzielę (7-8 czerwca). W sobotni wieczór dodatkową atrakcją będzie koncert Limboskiego, który rozpocznie się o godz. 20.30 w rynku starego miasta.