Wilgotny piernik z powidłami

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Dobry piernik nie może być suchy. Poznaj wilgotny piernik z powidłami, przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą. Ciasto przepięknie pachnie przyprawami korzennymi. Jest miękkie, puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. Świąteczny piernik upieczesz i zjesz tego samego dnia.

Prawdopodobnie jest to najlepszy piernik na święta. Zobacz jak krok po kroku gwałtownie zrobić i upiec prosty piernik z powidłami, który uda się każdemu. Do tej pory piekłaś murzynka z obawy, iż piernik się nie uda? Od dziś upieczesz piernik, który uda się za każdym razem. Na bazie tego ciasta upieczesz także świąteczne muffinki.

Mój wilgotny piernik z powidłami jest:

  • prosty i szybki w wykonaniu (zrobisz go choćby w Wigilię)
  • smaczny i przede wszystkim wilgotny
  • długo zachowuje świeżość i wilgotność do 3 dni
  • najsmaczniejszy na drugi dzień
  • z ciasta upieczesz wyborne muffinki lub duże babeczki (czas pieczenia babeczek to około 25 minut)
  • do ciasta możesz dodać także orzechy i bakalie.

Piernik z powidłami – składniki.

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 245 kcal w 100 g piernika. Podane proporcje są na dużą keksówkę o wymiarach 11cm x 30cm.;-)

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szklanka mleka
  • szklanka miodu np wielokwiatowy lub lipowy – dokładnie 347g 🙂
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła (u mnie extra 82%)
  • 3 jajka
  • kilka łyżek powideł (śliwkowe, czekodżem ze śliwek, z czarnej porzeczki)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (około 20g)*
  • 2 łyżki kakao (około 20g)
  • łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • Polecam domową przyprawę do piernika. Dobre przyprawy ze sklepu nie posiadają w składzie mąki oraz cukru.

Dodatkowo do polania polewa czekoladowa.

Ciasto makowa panienka

Sposób wykonania wilgotnego piernika z powidłami.

Do wykonania piernika potrzebować będziemy: rondel, 2 miski, mikser lub rózgę kuchenną, keksówkę, piekarnik, długi nóż do przekrojenia. Piernik piekę w dużej keksówce o wymiarach 11 x 30 cm. Możesz także użyć 2 mniejszych o wymiarach 10 x 20 cm. Ciasto na piernik jest dość rzadkie, dlatego nie jest wymagany mikser. Zalecam oczywiście jego użycie do ubijania białek.

Przed przystąpieniem do wykonania piernika, przeczytaj dokładnie opis i zaplanuj poszczególne etapy prac w kuchni.

Krok 1. Przygotowuję masę piernikową.

Do rondelka lub mniejszego garnka wrzucam masło, miód oraz przyprawy do piernika. Podgrzewam na niedużym ogniu i cały czas mieszam, aż składniki się rozpuszczą i utworzą jednolitą konsystencję. Rondelek zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia.

Oddzielam żółtka od białek.
Do ostudzonej masy maślano miodowej dodaję: cukier, mleko, żółtka, kakao, a także sodę oczyszczoną. Całość mieszam za sobą. Przesiewam mąkę pszenną i całość mieszam, aż otrzymam jednolitą masę piernikową. Możesz mieszać tak jak ja manualnie dzięki łyżki lub użyć miksera na średnich obrotach.

W drugiej misce ubijam białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. Najlepiej oczywiście użyć do tego miksera na maksymalnych obrotach lub rózgi kuchennej. Dzięki oddzielnemu ubiciu białek, piernik będzie puszysty.

Ubite białka stopniowo dodaję do masy piernikowej i delikatnie mieszam drewnianą łyżką.

Krok 2. Piekę piernik.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C.
Keksówkę o wymiarach 11cm x 30cm wyścielam papierem do pieczenia. Wylewam rzadką masę piernikową i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu z grzałkami góra i dół przez 50 minut. Pod koniec pieczenia, sprawdzam dzięki metody „suchego patyczka”. Gdy patyczek jest suchy, wyłączam piekarnik, otwieram lekko drzwiczki i pozostawiam ciasto do ostudzenia.

Krok 3. Przekrawam na pół i smaruję powidłami.

Gdy całkowicie ostygnie, wyjmuję z keksówki i przekrawam wzdłuż na pół. Jedną część smaruję grubiej kilkoma łyżkami ulubionych powideł i przykrywam drugą częścią. Połączone części piernika dociskam i obciążam np dzięki drewnianej deski do krojenia (dodatkowo możesz obciążyć np słoikiem z wodą).

Krok 4. Polewam masą czekoladową.

Polewa nie jest wymagana, ale moim zdaniem dodaje smaku i przede wszystkim odświętnego wyglądu. Dlatego wierzch piernika polewam masą czekoladową. Sprawdź 3 przepisy na polewę czekoladową. Ostudzoną, płynną masą czekoladową smaruję wierzch oraz boki piernika. Na górę możesz położyć do dekoracji suszone śliwki lub kawałki orzechów.

Wilgotny piernik z powidłami jest już gotowy do podania na świąteczny stół. Jak widać na załączonym zdjęciu, ciasto pięknie wyrasta. Jest nie tylko aromatyczne i wilgotne, ale także puszyste. Przechowuję w kloszu na ciasto pod przykryciem. Dzięki temu piernik długo jest wilgotny i zachowuje świeżość. Ciasto na bazie miodu ma dłuższy okres przydatności do spożycia. Miód jest także naturalnym konserwantem.
Smacznego!

Polecam także na święta:

Seromakowiec na dużą blachę

Idź do oryginalnego materiału