Gruszki – jak je wykorzystać w kuchni?

kulturalnemedia.pl 5 godzin temu

Gruszki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce – lekkostrawne, bogate w witaminy, minerały i błonnik. Wspierają trawienie, pomagają regulować ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do diety i poznaj proste przepisy z wykorzystaniem gruszek.

Dlaczego warto jeść gruszki?

Gruszki są bogatym źródłem witamin oraz polifenoli. Posiadają takie składniki, jak witamina A, E, K oraz C. W gruszkach znajdziemy również minerały takie jak potas, magnez, wapń, fosfor czy miedź. Gruszki są znane ze swojej dużej zawartości błonnika pokarmowego, zwłaszcza pektyn. To właśnie dzięki nim wspierają trawienie i zapobiegają zaparciom. Regularne jedzenie gruszek pomaga także regulować poziom cholesterolu we krwi. Obecny w gruszkach potas wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, pomagając regulować ciśnienie tętnicze. Gruszki zaliczane są do owoców lekkostrawnych. Ich regularne spożywanie może łagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a dzięki zawartości błonnika wspierają naturalną mikroflorę jelitową. Owoce te działają także lekko moczopędnie, dzięki czemu wspomagają pracę nerek. Osoby, które szukają sposobów na ich wykorzystanie lub posiadają nadmiar tego owocu w kuchni, z pewnością znajdą coś dla siebie w przedstawionych przepisach.

Lemoniada gruszkowa

Wyciśnij sok z czterech cytryn, a następnie obierz ze skórki dwie gruszki i pokrój je w kostkę. Owoce, litr wody oraz sok z cytryny przekładamy do wysokiego pojemnika i dokładnie blendujemy na gładką masę. Powstały napój przelewamy przez sitko i zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Gdy lemoniada się schłodzi podajemy ją z kostkami lodu.

Pieczone gruszki

Piekarnik nastawiamy na 180°C. W czasie, gdy się nagrzewa, gruszki dokładnie myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół i wykrajamy gniazda nasienne. W misce mieszamy wybrane orzechy i suszone owoce z cynamonem, odrobiną masła, cukrem waniliowym i paroma łyżkami miodu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy na nim gruszki. Następnie należy w wydrążone miejsca dodać wcześniej przygotowaną mieszankę bakalii z przyprawami i miodem. Owoce pieczemy przez około 20 minut.

Ciasto francuskie z gruszką

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie pokrojone w kwadraty. Dwie gruszki i dwa camemberty kroimy w plasterki i wykładamy naprzemiennie na cieście francuskim. Następnie nagrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy do niego nasze ciasto. Pieczemy do momentu aż całość się zarumieni.

Idź do oryginalnego materiału