Wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Najlepszy przepis na wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem na dużą blachę. Proste w wykonaniu i nieziemsko pyszne. Tradycyjna drożdżówka, w której smak kwaśnego rabarbaru przełamuje słodycz ciasta. Idealne deser w okresie wiosennym. To kolejny wypiek z rabarbarem w tygodniu. Dla mnie o tej porze nie ma lepszego ciasta niż z sezonowymi owocami 🙂 Wilgotna drożdżówka gwałtownie znika z talerza. Polecam.

Zrobiliście już kompot z rabarbaru, dodaliście go do pulchnych racuchów? Jeśli przez cały czas zastanawiacie się co zrobić z rabarbarem, to polecam sprawdzony, rodzinny przepis na drożdżówkę z rabarbarem. Dużą blachę drożdżówki piekła moja babcia i mama. Smak dzieciństwa pozostaje w mojej pamięci 🙂. Ciasto idealnie smakuje ze szklanką mleka lub filiżanką kawy. Uważam, iż jest to zdecydowanie najlepszy przepis.

Składniki na dużą blachę:

Szklanka to pojemność 250ml. Drożdże powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej. Ciasto jest z rabarbarem, ale możecie także przyrządzić je z innych sezonowych owoców: malin, truskawek, wiśni, borówek… Kaloryczność drożdżówki 320 kcal / 100g. Podane składniki są na dużą blachę: 25cm x 36cm lub tortownicę o średnicy minimum 26cm, a najlepiej 28-30cm.

Zaczyn

  • 40g świeżych drożdży (lub 20 – 25g suszonych)
  • 50ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto drożdżowe

  • 3 szklanki mąki pszennej (510g) Typ 500 – 550
  • 1 szklanka (250 ml) mleka ciepłego (temperatura lekko niższa niż nasze ciała, do 35st.C)
  • 100g masła
  • 4 żółtka
  • 7 łyżek cukru (około 84g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (20g)

Dodatkowo:

  • 600g rabarbaru (około 3-4 pałek)
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania.

Drożdżówkę z rabarbarem wykonasz w godzinę, ale zaplanuj około 3 godzin. Potrzebny wolny czas: 15 minut na zaczyn drożdży; wyrastanie 60minut + 30 minut; pieczenie około 45 – 50 minut. Do przygotowani ciasta będziemy potrzebować przede wszystkim: rondelka, dużej miski, dużej blachy lub tortownicy.

Przygotowuję zaczyn

Jak robię zaczyn do ciasta drożdżowego? W pierwszej kolejności wyciągam świeże drożdże z lodówki i odczekuję, aż się ogrzeją. Do dużego kubka o pojemności minimum 300ml lub miski wykruszam drożdże o temperaturze pokojowej. Wsypuję 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej, wlewam 50ml mleka. Całość rozcieram, mieszam łyżką, nakrywam ściereczką kuchenną i odstawiam na 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zaczyn będzie kipiał od wyrośniętej piany.
Jeśli nie masz świeżych drożdży, możesz oczywiście użyć suchych. Będziesz potrzebować około 20 – 25g suchych drożdży.

Wyrabiam ciasto drożdżowe.

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe? Do rondelka wrzucam pokrojone w kostkę 100g masła. Podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia i odstawiam do ostudzenia. Oddzielam żółtka od białek (z białek możesz zrobić bezę).

Do dużej miski przesiewam 3 szklanki mąki pszennej, wlewam 1 szklankę letniego mleka, wbijam 4 żółtka, wsypuję 7 łyżek cukru oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Wlewam wyrośnięte drożdże. Całość mieszam ręką. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodaję rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszam ciasto i wyrabiam przez minimum 10 minut. Dla ułatwienia możesz także użyć miksera z hakiem do ciasta i mieszać na średnich obrotach.
Pod koniec wyrabiania uzyskuję elastyczną kulę ciasta drożdżowego.

Kulę ciasta podsypuję mąką, przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Przygotowuję rabarbar.

Podczas gdy ciasto drożdżowe wyrasta, zabieram się za przygotowanie rabarbaru. Obieram, a następnie kroję na małe plasterki (grubość około 1 – 2 cm) jak na zdjęciu poniżej.

Możesz także nie obierać rabarbaru. Wystarczy pokroić łodygę. Otrzymasz wówczas piękne czerwono-zielone kolory w cieście. Tym razem nie obtaczam rabarbaru w cukrze, gdyż jest na wierzchu ciasta i byłby zbyt rozlazły od puszczonych soków. Z pewnością nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania warzywa. Ciasto jest idealnie dosłodzone, wraz z cukrem pudrem tworzy przede wszystkim idealne przełamanie kwaśnego smaku rabarbaru.

Zobacz także: kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką.

Piekę drożdżówkę.

Do dużej blaszki / keksówki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładam wyrośnięte ciasto. Rozgniatam równomiernie po całej powierzchni blachy i wyrównuję. Na wierzch wrzucam przygotowany rabarbar i lekko dociskam do ciasta.

Blachę ciasta z rabarbarem ponownie przykrywam ściereczką kuchenną i odkładam jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie wstawiam drożdżówkę do nagrzanego piekarnika do temperatury 170-180 stopni C. na środkową półkę. Piekę z grzałką góra dół w temperaturze 170 st.C przez około 45 – 50 minut do tzw, suchego patyczka (zapewne każdy piekarnik inaczej piecze). Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem środek ciasta, czy drożdżówka jest już upieczona. Po upieczeniu uchylam lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiam na 15 minut. Po tym czasie wyjmuję upieczoną drożdżówkę z rabarbarem i oprószam cukrem pudrem. Smacznego!

Sprawdź koniecznie także inne ciasto rabarbarem:

Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką

Drożdżówka z rabarbarem pachnie niebiańsko. Cała moja rodzina za nim przepada. Przede wszystkim dzieci, które wręcz nie mogą się doczekać kiedy ostygnie 🙂 Ciasto z owocami kojarzy mi się z beztroskim latem. Zapraszam do upieczenia wilgotnej drożdżówki. Smacznego !

Idź do oryginalnego materiału