Wśród wielu artykułów ułatwiających nam życie codzienne, można wymienić folię aluminiową. Srebrne zawiniątko przydaje się m.in. do przechowywania żywności i przygotowywania jakościowych dań. Niektórzy stosują ją też jako izolację cieplną do ochrony roślin lub materiał ścierny do czyszczenia określonych powierzchni. Trzeba jednak wiedzieć, jak użyć tego produktu, aby skutecznie działał. W tym artykule dowiesz się, którą stroną (matową czy błyszczącą) należy opatulać jedzenie przyrządzane w piekarniku.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Folia aluminiowa - która strona do czego? Jeden błąd wystarczy, żeby danie straciło smak
Choć różnica między jedną a drugą stroną folii aluminiowej jest widoczna gołym okiem, kilka osób poświęca większą uwagę temu, dlaczego produkt został skonstruowany w taki sposób. Okazuje się, iż za tym dualizmem kryje się naprawdę istoty aspekt. Otóż każda ścianka może być wykorzystana w inny sposób.
Zobacz też: Smakuje jak kurczak i rośnie na drzewach. To jeden z pyszniejszych grzybów
Stosując folię w niewłaściwy sposób, możemy zatem obniżyć jakość przygotowywanego przez nas dania lub narazić przechowywaną żywność na szybsze zepsucie. Wybór odpowiedniej strony - matowej lub błyszczącej - jest uzależniony od tego, w jakiej temperaturze chcemy wykorzystać adekwatności tego kuchennego pomocnika.
Która strona folii aluminiowej trzyma ciepło? Pamiętaj o tej zasadzie także podczas robienia grilla
Przygotowywanie potraw w piekarniku to dość wymagające zadanie, które wymaga zastosowania określonych działań. Jednym z nich jest użycie folii aluminiowej, którą należy owinąć żywność błyszczącą stroną do wewnątrz. W ten sposób sprawimy, iż jedzenie będzie utrzymywało ciepło i wilgoć, dzięki czemu unikniemy przesuszenia się mięsa, ryb czy warzyw. Tej samej zasady należy trzymać się podczas grillowania. Pod żadnym pozorem nie wolno natomiast stosować folii aluminiowej podczas podgrzewania dań w mikrofalówce. To działanie mogłoby wywołać iskrzenie, które doprowadziłoby do uszkodzenia urządzenia.
o ile natomiast chodzi o przechowywanie żywności w niskich temperaturach, to najlepiej sprawdzi się otulenie dania lub kanapek matową stroną do środka. Błyszcząca ścianka, znajdując się na zewnątrz, będzie hamować przedostawanie się wilgoci oraz światła do jedzenia, co przyczyni się do przedłużenia świeżości danego produktu.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.