​Wielu Polaków regularnie dodaje to do zupy. To najgorsze, co możemy zrobić

top.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Zupy to jedno z najlepszych dań, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Przede wszystkim są pożywne i rozgrzewające, więc idealnie sprawdzą się, gdy za oknem temperatury nieuchronnie spadają do niskich wartości. Jednak wielu Polaków popełnia błąd, który może ich kosztować nie tylko smak zupy, ale także zdrowie.

Choć przygotowanie zupy z pozoru może wydawać się niezwykle banalne, wiele osób przekształciło to w sztukę. Można jednak łatwo ją zniszczyć, gdy doda się do wywaru jeden z najgorszych produktów spożywczych — kostkę rosołową.

Z czego składa się kostka rosołowa?

Kostka rosołowa ma za zadanie dodać zupie smaku i aromatu. Choć dokładny skład tego produktu może się różnić w zależności od jego rodzaju (np. kostka warzywna lub wołowa), większość elementów jest podobna. Najczęściej w jej składzie znajdziemy oczywiście sól i to zwykle na pierwszym miejscu, gdyż nie tylko nadaje jej odpowiednią intensywność, ale także przedłuża trwałość. Dodatkowo w składzie kostki rosołowej z pewnością znajdziemy tłuszcze, zwykle roślinne, takie jak olej palmowy czy sojowy. Mają one dodać gładkości, ale również wzmacniają smak.

Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół

Ponadto w składzie występuje ekstrakt z drożdży, suszone warzywa (cebula, marchew, seler, por), przyprawy (oprócz soli jest zwykle jeszcze pieprz oraz pietruszka lub kurkuma), aromaty, cukry, regulatory kwasowości, środki wiążące i przeciwzbrylające oraz substancje wzmacniające smak. jeżeli będziemy chcieli kiedyś kupić tego rodzaju produkt, spójrzmy najpierw na mieszczący się z tyłu opakowania skład, a przede wszystkim jego długość. Wymienione tam produkty nie tylko nie są smaczne, ale także mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna

Dlaczego regularne spożywanie kostki rosołowej może być groźne dla naszego zdrowia?

Jak w przypadku większości produktów spożywczych, również rzadkie dodawanie kostki rosołowej do zup czy sosów nie sprawi, iż podupadniemy na zdrowiu. Jednak osoby, które regularnie wykorzystują ten produkt, mogą odczuć negatywny wpływ na swoje zdrowie. Przede wszystkim chodzi o podwyższenie ciśnienia krwi ze względu na dużą zawartość soli czy podniesienie poziomu cholesterolu LDL przez tłuszcze nasycone (m.in. olej palmowy). Przede wszystkim należy także zwrócić uwagę, iż kostki rosołowe mają niski poziom wartości odżywczych, co sprawia, iż nie są odpowiednikiem domowych zup zarówno pod względem smakowym, jak i jakościowym.

Zobacz też:

Ta surówka bije na głowę wszystkie inne. Przepis od siostry Anastazji

​Takie risotto jesienią przygotowuje Ewa Wachowicz. Sekretnym składnikiem są kasztany

Ten chleb tostowy przygotujesz w domu w 5 minut. Nie musisz choćby wyrabiać ciasta

Idź do oryginalnego materiału