Zielona kawa to świetna alternatywa dla tradycyjnej czarnej kawy, która niesie ze sobą nie tylko zastrzyk energii, ale również liczne korzyści zdrowotne. Pod tą nazwą kryje się nic innego niż naturalnie zielone ziarna kawowca, które nie zostały jeszcze poddane procesowi palenia. Po wspomnianej obróbce termicznej ziarna dopiero zyskują ciemny kolor, który jest tak wszystkim dobrze znany. Warto jednak poznać również zieloną wersję kawy, bo niesie ze sobą sporo zalet.
Kawa zielona — źródło zdrowia i energii
Zielona kawa to wciąż mało znana wersja tego napoju, choć oferuje dużo adekwatności prozdrowotnych. Ziarna cechują się jasnozielonym odcieniem i nieco kwaskowatym posmakiem, przez co napój oferuje intrygujący posmak warty spróbowania. Jest nieco łagodniejszy od smaku czarnej, palonej kawy i pozbawiony dobrze znanej goryczy.
To coś nowego w porównaniu do klasycznej “małej czarnej", choć kawy te posiadają niemal tyle samo kofeiny. Efekt pobudzenia jest więc podobny, przez co zielona kawa również wpływa na zmniejszenie zmęczenia i poprawę koncentracji To nie jest jednak największa zaleta. To, co wyróżnia zieloną kawę to sześć razy więcej kwasu chlorogenowego w porównaniu do czarnej kawy.
Składnik ten jest silnym przeciwutleniaczem, który wykazuje działanie przeciwzapalne oraz wspomaga metabolizm. Co więcej, dzięki temu napój ten działa prozdrowotnie, odpowiadając za stabilizowanie poziomu ciśnienia tętniczego i ochronę organizmu przed rozwojem chorób układu krążenia.
Może cię zainteresować: Znajdziesz ja w każdej kuchennej szafce. Jedna szklanka dziennie zmniejsza ryzyko cukrzycy
Co daje picie zielonej kawy? Pomaga w odchudzaniu i nie tylko
Zielone ziarna kawy poprzez zawartość wspomnianego kwasu chlorogenowego to również silny antyoksydant, który neutralizuje aktywność wolnych rodników. Dzięki temu działa na obniżenie stężenia glukozy we krwi, a także zmniejsza poziom “złego cholesterolu". Co więcej, spowalnia procesy starzenia.
Wiele osób decyduje się na picie zielonej kawy, ze względu na wspomaganie procesu odchudzania. Kwas chlorogenowy przyspiesza bowiem metabolizm i wspomaga spalanie tłuszczu. Wspomniana stabilność glukozy we krwi, wpływa również na zmniejszenie apetytu.
Ponadto działanie zielonej kawy może być niezwykle cenne w profilaktyce przewlekłych schorzeń, takich jak cukrzyca czy choroby serca. Sporo osób sięga po ten rodzaj kawy ze względu na proces detoksykacji organizmu, poprzez wsparcie pracy wątroby.
Zobacz także: Pij rano z ciepłą wodą, a poprawisz odporność i zrzucisz wagę. Nie chodzi o cytrynę
Jak parzyć zieloną kawę? Uważaj na twardość ziaren
Ze względu na naturalne wsparcie dla zdrowia, warto regularnie sięgać po zieloną kawę. Zalecane jest stosowanie 1-2 łyżeczki zielonej kawy na około 200 ml wody o temperaturze 85 st. C. Kawa powinna parzyć się przez około 5 minut, a rekomendowana dzienna dawka to od 1 do 3 filiżanek tego napoju.
Ze względu na twardość ziaren zielonej kawy, warto zaopatrzyć się w już zmieloną kawę. Samodzielne mielenie w młynku może nie przynieść zadowalających efektów. jeżeli jednak chcemy uzyskać świeżo przemieloną zieloną kawę, warto przed zmieleniem ziaren w młynku, rozbić je w moździerzu. To znacznie ułatwi cały proces.
Zobacz też:
Rdza w kuchni przestanie być problemem. Wystarczą dwa produkty z kuchennej szafki
Nie wyrzucaj. Te resztki po śniadaniu usuwają tłuste plamy lepiej niż wybielacz
Wrzuć to do odkurzacza. Oprócz czystych podłóg zyskasz piękny zapach