Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z jajkami, białą kiełbasą i pieczonym mięsem. Tradycyjnie ryby pojawiają się na stołach częściej podczas Wigilii niż Wielkanocy, ale warto to zmienić! Poznajcie trzy proste i szybkie przepisy na świąteczny obiad z rybą.
Rybne dania są doskonałą alternatywą dla ciężkich, mięsnych potraw, wprowadzając lekkość i świeżość do świątecznego menu. Delikatny morszczuk czy aromatyczny sandacz – to propozycje, które mogą zaskoczyć i zachwycić całą rodzinę. W wielu przypadkach do ich przygotowania nie potrzeba dużo czasu, wielkich umiejętności czy nietypowych składników.
Dlaczego warto postawić na rybę w wielkanocnym menu?
Ryby są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim niezwykle zdrowe. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspierają prawidłową pracę serca i mózgu, a także wielu cennych witamin i minerałów, takich jak witamina D, jod, selen i cynk.
Spożywanie ryb wpływa korzystnie na układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry i włosów,
a także dostarcza energii bez uczucia ciężkości po posiłku. To doskonały wybór na wielkanocny obiad, szczególnie jeżeli chcemy wprowadzić do świątecznego menu nieco lżejsze i zdrowsze dania.
Co ważne, ryby można kupić wcześniej w formie mrożonej, więc umożliwia to wygodne planowanie wielkanocnego menu bez obawy o świeżość składników. Nowoczesne technologie mrożenia pozwalają zachować pełnię wartości odżywczych i naturalny smak ryb, dzięki czemu są one tak samo zdrowe i smaczne, jak świeżo złowione. Dodatkowo, sięgając po sprawdzone produkty np. rodzinnej marki ABRAMCZYK, mamy pewność, iż ryba pochodzi z bezpiecznych i kontrolowanych źródeł.
Trzy proste przepisy na wyjątkowy wielkanocny obiad z rybą
Kotleciki z morszczuka ABRAMCZYK
Jeśli szukasz dania, które przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, kotleciki
z morszczuka będą strzałem w dziesiątkę. Są delikatne w smaku, chrupiące na zewnątrz i idealnie komponują się z sosem jogurtowo-czosnkowym lub klasycznym sosem chrzanowym.
Składniki:
– ryba: 1 opakowanie morszczuka argentyńskiego marki ABRAMCZYK (ok. 500 g)
– warzywa i przyprawy: 4-5 suszonych pomidorów, przyprawa do ryb, sól, pieprz
– pozostałe produkty: 75 g kaszy kuskus, bułka tarta, 3 łyżki przecieru pomidorowego, bulion warzywny do zalania kaszy,
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/kotleciki-z-morszczuka/
Sandacz w śmietanie po staropolsku
Danie inspirowane dawną polską kuchnią – sandacz zapiekany w aksamitnym sosie śmietanowym z dodatkiem przypraw i ziół. To elegancka i wykwintna propozycja na wielkanocny obiad, która zachwyci choćby najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki:
– ryba: 1 opakowanie sandacza marki ABRAMCZYK
– warzywa: 4 kiszone ogórki, 4 szalotki
– przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy
– pozostałe produkty: 6 łyżek masła klarowanego, mąka, 3 szklanki śmietany 30%
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/sandacz-w-smietanie-po-staropolsku/
Limonkowa zapiekanka z sandaczem i warzywami
Jeśli wolisz coś bardziej nowoczesnego i lekkiego, limonkowa zapiekanka z sandaczem i warzywami to świetny wybór. Połączenie delikatnej ryby, kolorowych warzyw i cytrusowego aromatu sprawia, iż danie jest świeże, lekkie i pełne smaku.
Składniki:
– ryba: 2 opakowania filetów z sandacza firmy ABRAMCZYK
– warzywa: 1 por (pokrojony w plasterki), 1 drobno posiekana cebulka, 5 łyżek posiekanej natki pietruszki, 0,5 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
– przyprawy: otarta skórka z limonki, sól, pieprz
– pozostałe produkty: 1 jajko, 300 ml śmietanki 30%, 50 g masła, 100 g sera Grana Padano (startego)
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/limonkowa-zapiekanka-z-sandaczem-i-warzywami/
Nowoczesne podejście do wielkanocnego obiadu
Wprowadzając rybne dania do wielkanocnego menu, możesz nie tylko zaskoczyć swoich bliskich nowymi smakami, ale także zadbać o ich zdrowie. Rodzinna firma ABRAMCZYK ma w ofercie sandacza, morszczuka czy inne delikatne ryby, które doskonale komponują się z tradycyjnymi wielkanocnymi dodatkami. Warto więc otworzyć się na nowe kulinarne możliwości i uczynić rybę bohaterem świątecznego obiadu!