Jajka sadzone robi się gwałtownie i mogą być prostym urozmaiceniem, jeżeli najczęściej jadamy jajka na twardo, na miękko lub w formie jajecznicy. Wystarczy tylko wbić je na patelnie, podsmażyć przez kilka minut i przełożyć na talerz, a potem zajadać z ulubionymi dodatkami.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by dobrze się obierały? Oto sztuczki szefa kuchni
Jak zrobić jajko sadzone idealnie okrągłe? Weź kawałek czosnku
Zdarza się jednak choćby najlepszym, iż wbite na patelnię jajko za żadne skarby świata nie chce trzymać kształtu i rozlewa się nieregularnie na wszystkie strony. Nie wpływa to na jego walory smakowe, ale na estetyczne już tak. Zresztą jajko sadzone, które ma określony, regularny kształt łatwiej też zdjąć z patelni.
jeżeli ciebie też czasem to spotyka, nie musisz się już irytować. Jest prosty sposób na to, by zrobić jajko sadzone o idealnie okrągłym kształcie. Potrzebny będzie do tego ząbek czosnku. Trzeba go przekroić, a potem narysować na patelni okrąg stroną przekrojoną. Zachowaj jednak ostrożność, bo patelnia powinna być w tym momencie już rozgrzana. Dlaczego to działa? Czosnek tworzy swego rodzaju barierę, która uniemożliwia jajku rozlanie się poza jej obręb.
Ponadto jajko należy wbijać na patelnię z możliwie niskiej wysokości. Wówczas ryzyko, iż popłynie gdzieś hen daleko, jest mniejsze.
Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem?
Poza rozlewaniem się białka na wszystkie strony świata, smażący jajko sadzone mierzą się z jeszcze innym problemem - ściętym żółtkiem. W idealnym sadzonym to białko powinno być ścięte (i to też wcale nie za mocno), a żółtko płynne. Co zrobić, by się nie ścinało?
Po pierwsze pamiętaj, by jajko lub jajka, które będziesz smażyć, miały temperaturę pokojową. jeżeli będzie zbyt zimne, białko szybciej się przypali. Druga ważna sprawa to tłuszcz. Powinien być dobrze rozgrzany, ale nie może być go za dużo, bo na białku zrobią się nieapetyczne pęcherzyki.
Natomiast jeżeli chcesz, żeby białko z wierzchu ładnie się ścięło, a żółtko pozostało płynne, na około minutę przed końcem smażenia (jajka sadzone zwykle smaży się przez około 3-4 minuty) użyj pokrywki. Temperatura sprawi, iż wierzch szybciej się zetnie, a żółtko przez cały czas będzie płynne.