Warszawskie muzeum czekolady | Tabliczka pysznej historii

polityka.pl 3 dni temu
Zdjęcie: Tomasz Mateusiak


Pierwsze w Polsce muzeum czekolady otwarto w kompleksie fabrycznym firmy E.Wedel. To jej największa inwestycja od stu lat, wpisująca się w światowy trend rewitalizacji przestrzeni miejskich, które łączą przeszłość z nowoczesnością. Krajobraz prawobrzeżnej Warszawy staje się coraz bardziej ciekawy. W przebudowanym obiekcie, gdzie latami w potężnych silosach magazynowano ziarna kakao, można obejrzeć linie produkcyjne czekolady i samo drzewo kakaowca. Można wdychać zapach ulubionych słodyczy, kosztować je, a choćby zaprojektować dla nich autorskie opakowanie. Ponad 8 000 m² powierzchni (z czego 3 000 m² to stała wystawa multisensoryczna) do zwiedzania wyłącznie z przewodnikiem w 90 min. W pierwszych ankietach goście komplementują: „Nie ma chwili na nudę”.

Aleksandra JasionowskaWedel Muzeum

Na sześciu kondygnacjach gmachu obłożonego „kostkami czekolady” poza multimedialną ścieżką zwiedzania pomieszczono także Pijalnię Czekolady, sklep z pamiątkami, nowoczesny park maszynowy oraz laboratorium badań i rozwoju. Imponujących rozmiarów taras widokowy na dachu, gdzie niedługo staną lunety, daje możliwość podglądania panoramy stolicy i pobliskiego zabytkowego Parku Skaryszewskiego, który tego lata został zmodernizowany: poszerzono główną aleję, zainstalowano latarnie stylizowane na lata 20. XX wieku. Warto tędy przejść z Ronda Waszyngtona tuż koło Stadionu Narodowego w stronę Jeziorka Kamionkowskiego, do alei Wedla 5. Prawda, iż lepszego adresu nie można sobie wymarzyć dla Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel?

Kuba CeranZa architektoniczną przebudowę dawnych magazynów odpowiadała warszawska pracownia BiM Architekci. Wystawę stałą w muzeum zaprojektowała Pracownia WWAA.

Budynek muzeum zaprojektowany pod kątem potrzeb to luksus...
Łatwiej przygotowywać wystawy, chociaż architektura naszego muzeum łączy funkcje wystawiennicze z produkcyjnymi. Z klatki schodowej widoczne za szybą linie produkcyjne legendarnych słodyczy pozwalają odkrywać proces tworzenia czekolady, który trwa tu nieprzerwanie od stu lat. We wnętrzach unosi się jej zapach. A my chcemy angażować wszystkie zmysły, nie tylko opowiadać historię fabryki i rodziny, która za nią stoi. Nie przechowujemy zbiorów.

Idź do oryginalnego materiału