W tym roku zachwyć gości sernikiem królewskim. Prawdziwa pychota!

shareinfo.pl 4 dni temu
fot. screen Youtube / Annie Ka

Sernik to jeden z obowiązkowych wypieków na święta. Obok makowców i pierników będzie prezentować się elegancko i każdy z gości na pewno skusi się na kawałek deseru. Przeważnie to on znika w pierwszej kolejności. Przepis na sernik, który znajdziesz poniżej, jest niezawodny. Puszysta i pachnąca masa twarogowa obecna na kruchym cieście kakaowym i ukryta pod nim, zachwyci wszystkich smakoszy.

Ta recepta na sernik sprawi, iż już nigdy nie zrobisz go inaczej

Nie ma jednego jedynego przepisu na sernik. Praktycznie każdy robi go na swój sposób. Latem częściej zajadamy się sernikami na zimno, a zimą nasze gusta kulinarne lekko się zmieniają i chętniej skłaniamy się ku tradycyjnym wersjom.

Sernik królewski to swoisty hit w okresie świątecznym. Przepis nie może umknąć twojej uwadze. Zawsze się udaje, chyba iż ma się wyjątkowego pecha lub popełni jakiś błąd. Delikatny, pulchny i zarazem kremowy – taki sernik wyjdzie, ale użyj składników wysokiej jakości i dopilnuj kluczowych zasad pieczenia. Domowy sernik smakiem dorównuje wypiekom z ekskluzywnych cukierni. Nie powinno go zabraknąć na twoim świątecznym stole.

Przepis na sernik świąteczny

Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
200 g margaryny
200 g cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki kakao

Masa serowa
10 jajek
1,2 kg sera
kilka kropli olejku cytrynowego
kilka kropli olejku pomarańczowego
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 torebka budyniu waniliowego 64 g

Dodatkowo
cukier puder do ozdoby

Sposób wykonania:
Ciasto
Wszystkie składniki połącz i zagnieć na jednolitą masę, następnie przedziel ją na dwie równe porcje i schowaj do zamrażalnika.

Masa serowa
Twaróg zmiel 2-krotnie. Oddziel żółtka od białek, te pierwsze miksuj z twarogiem na pulchną masę, dodając w międzyczasie oba olejki. Białka miksuj z dwoma cukrami na sztywno, a potem przełóż do masy twarogowej. Dodaj płynne, chłodne masło, skrobię i przesiany proszek budyniowy, połącz dokładnie szpatułką.

Formę (26 cm x 35 cm) wyściel pergaminem. Wyjmij jedną porcję ciasta z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki na papier w blaszce. Na tym rozprowadź ciasto na sernik, a cały wierzch posyp pozostałym startym ciastem.

Deser piecz w temperaturze 180℃ przez ok. 60 minut, potem studź w piekarniku przy lekko otwartych drzwiczkach. Gdy ostygnie, udekoruj go cukrem pudrem. Smacznego.

Może cię zainteresować: Najlepsze ciasteczka z PRL-u. Przepis na „orzeszki” znalazłam w zeszycie babci

Idź do oryginalnego materiału