W PRL-u był hitem na każdej stołówce. Tak w kwadrans przywrócisz smak dzieciństwa

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /Pixel


Dla jednych to kulinarny koszmar, dla drugich słodkie wspomnienie dzieciństwa. Nie każdy za nim przepadał, jednak w PRL-u latem był jednym z najpopularniejszych obiadów na stołówkach, zarówno tych szkolnych, jak i zakładowych. Chodzi oczywiście o makaron z truskawkami. jeżeli masz ochotę go spróbować, koniecznie sprawdź ten prosty przepis.

Makaron z truskawkami w PRL-u był hitem na każdej stołówce, a dziś prawie nikt już go nie robi. To kultowe danie ze śmietaną i owocami ma tylu samo zwolenników co przeciwników, bo przecież nie każdy musi przepadać za obiadami na słodko. Zwłaszcza w tak niecodziennej formie.

Jeśli jednak lubisz takie połączenia i szukasz pomysłu na szybki posiłek, koniecznie sprawdź sprawdzony przepis na makaron z truskawkami z zeszytu babci. Przygotujesz go w kwadrans.

Może cię zainteresować: Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują

Chcesz zrobić obiad na słodko? Sprawdź przepis na makaron z truskawkami

Masz ochotę na nietypowy obiad na słodko z dodatkiem letnich owoców? jeżeli znudziły ci się naleśniki i pierogi z owocami, cofnij się w czasie do kuchni rodem z lat 60-tych, 70-tych i 80-tych XX wieku.

W zeszycie babci znajdziesz przepis na makaron z truskawkami. Miał interesujący smak i sycił wtedy, gdy w domach się nie przelewało, a na sklepowych półkach brakowało wielu produktów. Dziś również może być smacznym posiłkiem, który przygotujesz za grosze w iśćie ekspresowym tempie.

Przepis na makaron z truskawkami - składniki:

  • truskawki - 200 g
  • makaron (świderki, kokardki lub inny, który lubisz) - 250 g
  • masło - 2 łyżki
  • cukier waniliowy/ zwykły - 2 łyżki
  • śmietana (18 proc.) - 100 g
  • cynamon/ kokos/ migdały - do smaku

Czytaj również: Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to

Jak zrobić makaron z truskawkami krok po kroku? Będzie gotowy w 15 minut

Przygotowanie makaronu z truskawkami jest banalnie proste. Na początek umyj truskawki, pokrój w ćwiartki i przełóż je do czystego naczynia. Odłóż owoce na bok.

Rozgrzej patelnię i rozpuść masło, później dodaj trochę cukru i ustaw mały ogień, aby nie przypalić tłuszczu. Do owoców dodaj resztę cukru i zblenduj, a później do powstałej masy wmieszaj śmietanę.

Wyjmij średni garnek, ugotuj makaron i odcedź go z wody. Wymieszaj makaron z masłem i przełóż na talerze. Polej masą truskawkową i dodaj trochę ulubionych dodatków. Gotowe!

Zobacz też:

Wygląda jak ziemniak, smakuje jak cukierki i ma mnóstwo błonnika. Znasz ten owoc?

​Ten sernik na zimno z truskawkami wygląda obłędnie. Smakuje jeszcze lepiej

Zamiast do kompotu, dodaj do...mięsa. Taki rabarbar to niebo w gębie

Idź do oryginalnego materiału