Surowe mleko, prosto od krowy, niepoddane procesowi pasteryzacji, a więc obróbce cieplnej, choć uważane za zdrowe i pełne cennych składników, jest jednocześnie źródłem potencjalnie szkodliwych mikroorganizmów. Polska Agencja Żywności i Weterynarii dopuszcza jego sprzedaż pod ściśle określonymi warunkami jakościowymi i higienicznymi. Ostrzega też konsumentów, by przed spożyciem sami zadbali o jego przegotowanie. Surowe mleko w Polsce można kupić bezpośrednio od producenta, zamówić przez Internet, a choćby są specjalne mlekomaty. Nie wszędzie jednak jest równie łatwo.
REKLAMA
Zobacz wideo Łupieżca Umysłów vs. mleko w tubce, co bardziej czuć w żyłach?
Gdzie nie kupisz surowego mleka? W Kanadzie jest zakazane
Niepasteryzowanego mleka nie kupisz np. w Ameryce Północnej. W Kanadzie sprzedaż jest zakazana w zasadzie bezwzględnie na poziomie federalnym. W Stanach sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (Food and Drug Administration - FDA) oficjalnie zakazuje sprzedaży niepasteryzowanego mleka do spożycia przez ludzi poza granice poszczególnych stanów. Te jednak rządzą się własnymi prawami.
Przepisy stanowe dotyczące sprzedaży surowego mleka różnią się i to nierzadko znacząco. Całkowity zakaz sprzedaży niepasteryzowanego mleka obowiązuje m.in. w Nevadzie (kupisz je wyłącznie po uzyskaniu zgody stanowej komisji) i na Hawajach. W wielu stanach podlega surowym ograniczeniom. Dostaniesz je np. tylko w ramach "programu współwłasności krów" albo pod warunkiem iż nie jest przeznaczone do spożycia przez ludzi (często jest w tym celu barwione). W części kupisz je wyłącznie na farmach, ale są i takie, w których surowe mleko, mimo ostrzeżeń ze strony FDA, znajdziesz bezpośrednio w sklepie (przykładem może być Kalifornia).
Czy można pić surowe mleko prosto od krowy?Ronaldo Almeida / Shutterstock
Czy surowe mleko jest zdrowe? Eksperci ostrzegają
CDC, agencja rządu federalnego zajmująca się zapobieganiem chorobom i zwalczaniem zagrożeń dla zdrowia, ostrzega przed spożywaniem surowego mleka bez odpowiedniego przygotowania. Argumenty? Może zawierać szkodliwe bakterie (m.in. Campylobacter jejuni, Salmonella, E. coli, Listeria monocytogenes), a ich spożycie może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi szczególnie u osób starszych, o osłabionej odporności, dzieci oraz kobiet w ciąży.
Mleko i produkty mleczne mają mnóstwo zalet odżywczych, ale surowe mleko, czyli mleko niepasteryzowane, może zawierać niebezpieczne bakterie, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ciebie i twojej rodziny
- ostrzega FDA.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.