W najbliższy weekend najlepsze smaki zdominują Poznań

tetnoregionu.pl 2 godzin temu

W dniach 26-28 września Poznań stanie się stolicą lokalnej, zdrowej i tradycyjnej żywności, w ramach kolejnej edycji Targów Smaki Reginów 2025. Wydarzenie odbędzie się na Międzynarodowych Targach Poznańskich i jest doskonałą okazją do spróbowania tego co najlepsze może zaoferować polska kuchnia. Targi od lat przyciągają smakoszy, producentów oraz wszystkich, którzy chcą odkrywać autentyczne produkty przygotowane w zgodzie z naturą i lokalnym dziedzictwem. Na odwiedzających czeka moc atrakcji.

Targi Smaki Regionów to wydarzenie, na którym uczestnicy mogą poznać i skosztować lokalnej kuchni z różnych zakątków kraju. Blisko 200 wystawców z całej Polski zaoferuje swoje produkty wytworzone z najwyższej jakości składników, w oparciu o wypracowane przez pokolenia receptury. Region Wielkopolski podczas targów będzie reprezentowany przez 34 lokalnych producentów i przetwórców żywności, restauratorów oraz rolników na stoisku o powierzchni blisko 400 m2. Centralnym miejscem wydarzenia będzie Scena Kulinarna, na której przez cały czas trwania targów odbywać się będą inspirujące pokazy i warsztaty kulinarne. Jednym z gości będzie Laurentiu „Lorek” Zediu, uczestnik programu MasterChef Polska w którym zajął 2 miejsce oraz Pani Cristina Catese włoska szefowa kuchni i ekspertka ds. kuchni włoskiej współpracująca z Ambasadą Włoską znana widzom z programów: Pytanie na Śniadanie TVP i Dzień Dobry TVN.

– Targi Smaki Regionów to wydarzenie, na którym można spróbować tego co najlepsze. Wielu producentów, przetwórców, restauratorów oraz rolników z całej Polski zaprezentuje bogactwo smaków, zapachów czerpiącego z tradycji. Samorząd Województwa Wielkopolskiego jako jeden z współorganizatorów wydarzenia promuje i utrwala w świadomości uczestników unikatowe walory i znaczenie rodzimej kuchni. Odwiedzający wydarzenie będą mogli spróbować oraz poznać smaki wielu produktów oferowanych przez kilkuset wystawców. Wydarzenie oferuje liczne atrakcje pokazy kulinarne. Przewidziano także warsztaty edukacyjne dla najmłodszych i młodzieży szkół gastronomicznych oraz pokazy z niemarnowania żywności. – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Impreza to nie tylko prezentacje produktów i potraw. Uczestnicy wydarzenia będą mogli dokonać zakupów bezpośrednio u producentów. Targom Smaki Regionów towarzyszą również konkursy, podczas trwania targów najlepsze zaprezentowane produkty otrzymają Medal Targów Smaki Regionów. Przygotowano także atrakcje dla najmłodszych, którzy będą mogli samodzielnie wypiec chleb i bułki pod okiem doświadczonych piekarzy. W sobotę 27 września odbędzie się również trzecia edycja Bitwy Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych, w ramach których promowane będzie niemarnowanie żywności przez cztery Wielkopolskie Banki Żywności z Poznania, Piły, Konina i Leszna.

– Wydarzenie odbywające się na Międzynarodowych Targach Poznańskich co roku przyciąga dziesiątki tysięcy odwiedzających udowadniając, iż społeczeństwo ceni tradycyjną żywność. Bogaty program tej trzydniowej imprezy oferuje każdego dnia wiele atrakcji skierowanych do całych rodzin. Warto odwiedzić to wydarzenia by poznać nowe oraz przypomnieć sobie to co najlepsze ma do zaoferowania Wielkopolska i krajowa kuchnia, tym bardziej iż wejście na wydarzenie jest darmowe. – dodaje Wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

Ponadto Targi są okazją do zdobycia wiedzy przez uczniów szkół gastronomicznych, którzy wezmą udział w warsztatach kulinarnych organizowanych pierwszego dnia wydarzenia 26 września pod przewodnictwem „Lorka”. Udział w nich weźmie blisko 600 uczniów pochodzących z całej Wielkopolski: Piły, Rawicza, Krotoszyna, Nietążkowa, Kępna, Pleszewa, Konina, Kalisza Liskowa, Wrześni i Poznania. W sobotę 27 września pokaz kulinarny zaprezentuje także Pani Cristina Catese z regionu partnerskiego Emilia-Romania. Targi Samki Regionów realizowane są pod patronatem honorowym Marszałka Województwa Wielkopolskiego oraz Prezydenta Miasta Poznania, co podkreśla ich rangę i znaczenie dla promocji polskiego dziedzictwa kulinarnego. Uczestnictwo w targach jest bezpłatne, trzydniowa impreza odbywa się w pawilonie 3A Międzynarodowych Targów Poznańskich – wejście od ul. Grunwaldzkiej.

Bartosz Zalas

Idź do oryginalnego materiału