Używasz plastikowej deski do krojenia? Ekspert pokazał, co z nią zrobić

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: dms.spb / Shutterstock


Jakie deski do krojenia są najlepsze? W ostatnich latach ich wybór jest coraz większy. Okazuje się, iż wybierając je, warto pamiętać także o względach zdrowotnych. Przypomina o tym popularny w mediach społecznościowych dietetyk.
Dietetyk Mateusz Ostręga poruszył niedawno na jednym ze swoich nagrań istotny problem. Chodzi o plastikowe deski do krojenia. Jego zdaniem warto z nich zrezygnować. "Czy wiesz, iż plastikowe deski to prawdziwe źródło mikroskopijnych cząsteczek plastiku, które trafiają do twojego jedzenia?" - zapytał pod swoim nagraniem na Instagramie dietetyk.

REKLAMA







Zobacz wideo Polacy o teściowych:



Takie deski to lepsza opcja dla zdrowia. "Czas zadbać o siebie"
Powołując się na badania naukowe, ekspert poinformował, iż każdego roku przez kontakt żywności z plastikowymi powierzchniami możemy "zjadać" choćby 10 plastikowych kart kredytowych. To oczywiście nie jest obojętne dla naszego zdrowia. "Mikroplastik gromadzi się w organizmie, powodując zaburzenia hormonalne, stany zapalne, a choćby może zwiększyć ryzyko chorób serca o 300 procent!" - napisał ekspert.


Z tego powodu, jego zdaniem znacznie lepszym wyborem niż deski plastikowe będą te drewniane. "Drewniane deski nie tylko są bardziej przyjazne dla zdrowia, ale również naturalnie antybakteryjne. Czas zadbać o siebie i bliskich" - podsumował dietetyk.



Zdaniem wielu osób to jeszcze lepszy wybór. "Najlepsze moim zdaniem"
Pod nagraniem rozpoczęła się zagorzała dyskusja. Zdaniem wielu osób w tej chwili w sklepach możemy znaleźć jeszcze lepsze opcje niż deski drewniane. "Drewno może być lakierowane albo nasączone nie wiadomo czym. Są też szklane deski", "Kamienne najlepsze moim zdaniem, bo drewniane strasznie dużo pleśni w sobie gromadzą", "Szkoda, iż w gastronomii używa się prawie tylko wyłącznie plastikowych desek" - możemy przeczytać w sekcji komentarzy pod nagraniem.
Idź do oryginalnego materiału