To najlepszy sposób mrożenia pierogów. Ani surowe, ani gotowane. Zawsze smakują jak świeże

kobieta.gazeta.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Fot. istockphoto.com/Qwart


Jak zamrozić pierogi, żeby się nie sklejały, zachowały elastyczność i smak? Warto wykorzystać sprytną technikę blanszowania. Jak działa? Musisz zrobić kilka prostych rzeczy krok po kroku.
Pierogi są ulubionym daniem w wielu polskich domach. Zachwycają różnorodnością smaków, niewielkim kosztem składników i wyjątkowo prostą recepturą. Aby cieszyć się ich smakiem w dowolnym momencie, idealnym rozwiązaniem będzie mrożenie. Odchodzi nam wtedy czas na robienie ich od podstaw, a zostaje jedynie konieczność obróbki termicznej.

REKLAMA







Zobacz wideo Kamila Boś w końcu jedzie na upragnione wakacje. Wybrała egzotyczny kierunek [materiały wydawcy kobieta.gazeta.pl]



Jakie pierogi lepiej zamrozić - gotowane czy surowe? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy lepiej mrozić pierogi na surowo, czy po ugotowaniu. Warto zaznaczyć, iż jedna jak i druga metoda ma swoje wady i zalety. Wybór zależy więc od preferencji.

Surowe: mogą leżeć w zamrażarce przez trzy miesiące. Po rozmrożeniu mogą być nieco twardsze, a przed podaniem wymagają długiego gotowania. Lepiej zachowają smak.
Ugotowane: mogą leżeć w zamrażarce maksymalnie cztery tygodnie. Często rozpadają się podczas ponownego podgrzewania, jednak obróbka termiczna trwa zaledwie chwilę.



Jak mrozić pierogi własnej roboty? Technika blanszowania ciasta
Dla wcześniej wymienionych metod świetną alternatywą i kompromisem będzie patent polegający na blanszowaniu. Technika jest prosta w wykonaniu i nie jest czasochłonna, a pozwala na zachowanie świeżości oraz smaku pierogów.





Gotowanie pierogów - zdjęcie ilustracyjne Fot. istockphoto.com/Pawel Kacperek



W dużym garnku zagotuj wodę. Możesz dodać szczyptę soli.
Wrzucaj pierogi do wrzącej wody po kilka na raz i gotuj przez około 30 sekund.
Po upływie czasu wyjmij je łyżką cedzakową, aby nie zatonęły w wodzie.
Ułóż pierogi na tacce lub desce, tak by się nie stykały i nie skleiły się podczas mrożenia.
Pozwól im wystygnąć w temperaturze pokojowej.
Umieść je w zamrażarce na około 3 godziny, aż całkowicie zamarzną.
Po zamrożeniu przełóż do woreczków lub pojemników, a następnie ponownie do zamrażarki.

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału