Używam zamiast masła. Jest tańszy, a ciasta też się udają

shareinfo.pl 2 dni temu
fot. screen Youtube / @Советывпрок

Wiele osób nie wyobraża sobie świętowania bez czegoś słodkiego. Na bożonarodzeniowym stole w wielu domach z pewnością pojawią się domowe wypieki. Niestety, obecne ceny masła wywołują skrajne emocje i niektórzy całkowicie z niego rezygnują lub wymieniają na inny produkt zastępczy. Co dodać do deseru zamiast masła? Oto kilka propozycji.

Tłuszcz pełni ważna rolę w ciastach kruchych, drożdżowych cz ucieranych. Poprawia ich konsystencję, strukturę i smak. Jednak z niektórych powodów nie może być użyte. Na przykład szalejące ceny tego wyrobu skłaniają wiele osób do szukania tańszych odpowiedników. Poniższe opcje znakomicie zastąpią masło w wypiekach i będą mogły raczyć się nimi choćby weganie i wegetarianie.

Czym zastąpić masło?

✓ W wypiekach margaryna może zastąpić masło. To oszczędniejsza opcja – można ją rozpuszczać czy miksować, podobnie jak standardowe masło. Nadaje się do ciast kruchych i wielu innych deserów. Mało tego, na jej bazie przygotujesz słodki krem do przełożenia blatów ciasta.

✓ Oleje roślinne także sprawdzą się w wypiekach. Jednak lepiej unikać takich o intensywnym smaku (np. słonecznikowy, oliwa z oliwek). Idealny będzie olej rzepakowy, z winogron czy ryżowy. Mają neutralny smak, który nie zmieni charakteru ciast. Każde 10 dag masła w recepturze zastąp 3-4 łyżkami oleju.

✓ Masło zastąpi również awokado, ale pod jednym warunkiem – owoc będzie dojrzały. jeżeli sklepy są już nieczynne, a ty gwałtownie potrzebujesz masła czy margaryny, sięgnij po awokado. Obierz je i rozgnieć na gładką masę, a potem użyj do wypieku.

✓ Istnieje jeszcze jeden produkt, który zastąpi klasyczne masło w wypiekach. Jest nim jogurt grecki. Dzięki niemu ciasto będzie wilgotniejsze, a przy okazji chudsze, wiec osoby liczące kalorie będą mogły sobie pofolgować. ¾ szklanki nabiału zastąpi szklankę oleju.

Idź do oryginalnego materiału