U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

stronakobiet.pl 12 godzin temu
Zdjęcie: Fot. NAC


Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na każdej domówce w PRL-u. Macie ochotę zorganizować imprezę w stylu „czasów słusznie minionych”? Zobaczcie nasze propozycje na menu rodem z PRL-u. Będzie smacznie i sentymentalnie.

„Co to jest? Co za szczęście iż wcześnie wróciłam! Co za szczęście! Czy Pani oszalała? Szynka była na święta, schab też, groszku też nigdzie nie można dostać! O, i cały słoik grzybków. (…) Staropolskie obyczaje! Psia krew! Zastaw się a postaw się!”.

„Co to jest? Co za szczęście iż wcześnie wróciłam! Co za szczęście! Czy Pani oszalała? Szynka była na święta, schab też, groszku też nigdzie nie można dostać! O, i cały słoik grzybków. (…) Staropolskie obyczaje! Psia krew! Zastaw się a postaw się!”.

"Lody, lody Bambino! Lepsze niż wódka, lepsze niż wino!". Pamiętacie?

Moja babcia chorowała, zjadła lody – wyzdrowiała. choćby Neptun wyszedł z wody, by spróbować nasze lody… Kto z nas nie pamięta okrzyków plażowych sprzedawców lodów? W PRL zajadaliśmy się lodami…

Kto z nas nie pamięta sceny z kultowego filmu „Kogel mogel”? U pani Barbary Wolańskiej, na proszonej imprezie, zamiast schabu i szynki na stole wylądowały koreczki i paluszki. I choć obraz to przerysowany – nie ma się co dziwić – w czasach głębokiego PRL-u, u przysłowiowej cioci na imieninach, na stołach pojawiało się to, co akurat można było dostać. A iż w sklepach królował głównie ocet, panie domu robiły, co mogły, by nakarmić gości.

Bareja wiecznie żywy. Jak dobrze znasz cytaty z jego kultowych filmów? Sprawdź się! QUIZ

Dziś z powodzeniem możemy zorganizować imprezę w stylu PRL. Na stole nie może zabraknąć jajek w majonezie (hit każdej udanej zakrapianej domówki), śledzi, sałatki jarzynowej, kultowych koreczków czy galarety. Czasami pojawiała się też pasta jajeczna. o ile ktoś ma ochotę, może przygotować choćby domowy paprykarz szczeciński. A na ciepło? Oczywiście pikantne flaki! Z deserów proponujemy domowego piszingera, blok czekoladowy czy ciasteczka „ziemniaczki”.

Gotowi na imprezę w stylu PRL? Zobaczcie przepisy:

  • Sałatka jarzynowa według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich
  • Domowy paprykarz szczeciński
  • Sałatka śledziowa z jajkiem, porem i kukurydzą
  • Tradycyjne śledzie w oleju
  • Jajka z majonezem lub jajka faszerowane
  • Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
  • Pasta jajeczna
  • Tradycyjne flaki
  • Blok czekoladowy
  • Piszinger
  • Domowe ciasteczka ziemniaczki
  • Leśne szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Kliknij w przycisk „zobacz galerię” i przesuwaj zdjęcia w prawo lub w dół - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Idź do oryginalnego materiału