Owoce świeżej żurawiny właśnie zawitały do sklepów. Znajdziemy je również na targach. To właśnie na ich bazie możemy przyrządzić rozgrzewający napój, idealny na okres jesienno-zimowy. Sprawdź prosty przepis. Poznaj też liczne korzyści z jego picia.
Dlaczego warto pić żurawinę?
Żurawina zawiera witaminy: C, A, E, B1, B2, a także minerały tj. magnez, żelazo, potas i fosfor. Ten cenny produkt jest zatem bombą witaminową, wzmacniająca odporność, wspomagając leczenie przeziębienia i grypy.
Te owoce słyną z adekwatności, które wspierają zdrowie układu moczowego. Sprawdzą się przy leczeniu zapalenia pęcherza moczowego i cewki moczowej. Poza tym ograniczają powstawanie złogów wapiennych w nerkach.
Żurawina to produkt żywnościowy z dużą liczbą nasyconych antyoksydantów. Spożywając ją regularnie, pozbywamy się szkodliwych, wolnych rodników z ustroju.
Ze względu na działanie antybakteryjne i antyseptyczne coraz częściej możemy usłyszeć, iż te owoce pomagają również na zakażenia jamy ustnej i gardła.
Przepis na rozgrzewający napój na bazie żurawiny z dodatkami
Z owoców żurawiny możemy zrobić rozgrzewający napój. Wystarczy, iż zalejemy je gorącą wodą, jednak warto wzbogacić napar o dodatki, które nie tylko poprawią jego smak, ale również dostarczą naszemu organizmowi jeszcze więcej adekwatności zdrowotnych.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia rozgrzewającego napoju na bazie żurawiny? Oto lista:
- 500 g świeżej żurawiny;
- 1 l wody;
- 1 pomarańcza;
- 1 laska cynamonu;
- 2 łyżki miodu;
- opcjonalnie: goździki
Na początek wrzucamy żurawinę do garnka i zalewamy ją 1 l wody. Całość gotujemy przez 30 minut.
W kolejnym kroku dorzucamy do naparu pokrojoną w plastry, nieobraną pomarańczę, laskę cynamonu i miód. W tym momencie możemy również dodać goździki. Na koniec mieszamy całość i przelewamy do filiżanek.
Zobacz też:
Znalazłeś takiego borowika? Lepiej go nie dotykaj, bo dostaniesz wysoki mandat
Oczyszcza organizm, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Jesienią pij regularnie
Wygląda jak gąbka, smakuje jak orzechy. Ten grzyb to Święty Graal grzybiarzy