Twardy miód? Żaden problem. Ten prosty patent powinien znać każdy

g.pl 1 dzień temu
Potrzebujesz płynnego, a w domu masz tylko skrystalizowany, twardy miód? Żaden problem. Wystarczy zaledwie chwila, aby miód wrócił do dawnej konsystencji. Ten prosty patent powinien znać każdy.
Krystalizacja miodu to proces naturalny, który świadczy o dobrej jakości produktu. W zależności od rodzaju, jeden miód twardnieje szybciej, drugi wolniej. Co zrobić, gdy potrzebujesz płynnego miodu do herbaty lub wypieków, ale nie masz go w zasięgu ręki? Nie musisz biec od razu do sklepu. Będzie Ci potrzebna jedynie miska lub garnek z ciepłą wodą.


REKLAMA


Zobacz wideo W Kobyłce powstaje papier, który kochają pszczoły


Włóż słoik z miodem do miski z ciepłą (niewrzącą!) wodą na kilka minut. To banalnie prosty patent na płynny miód
jeżeli potrzebujesz płynnego miodu na już, to koniecznie wypróbuj ten prosty trik kuchenny. Co będzie potrzebne?


słoik z twardym miodem
garnek lub miska
ciepła woda
ściereczka kuchenna


Poniżej instrukcja krok po kroku:


Wlewamy ciepłą wodę do miski lub garnka
Uwaga! Temperatura wody ma najważniejsze znaczenie. Powinna oscylować w granicy 40-45 stopni. Zbyt wysoka temperatura wody mogłaby się negatywnie odbić na prozdrowotnych adekwatnościach produktu.
Wkładamy słoik z miodem do naczynia w ten sposób, aby woda sięgała do poziomu miodu (zwracamy uwagę, aby woda nie nakrywała zakrętki)
Miód pozostawiamy w naczyniu z ciepłą wodą na kilka/kilkanaście sekund. W międzyczasie można kilka razy obrócić słoik
W razie potrzeby dolewamy ciepłą wodę
Gdy miód osiągnie odpowiednią konsystencję, wyjmujemy słoik z wody dzięki ściereczki kuchennej


Zobacz też: To ciasto to czarny koń na imieninach u cioci! Zawsze znika ze stołu jako pierwsze
Idź do oryginalnego materiału