Twarde jak skała, złotawe ogórki z curry z nutką słodyczy. Przepis na lata

g.pl 4 dni temu
Przetwory z ogórkami na zimę to must have każdej spiżarni. Chcesz urozmaicić swoją piwniczkę i cieszyć się rewelacyjnym smakiem? Zrób pyszne ogórki z curry. Ale nie zapomnij dodać do nich jednego bardzo ważnego składnika! Podpowiadamy, jakie kompozycje są najlepsze i które ogórki będą odpowiednie do kiszenia.
Ogórki w zalewie curry mają swój charakterystyczny smak. Są znakomitym dodatkiem do kanapek, lunchboxów, sałatek i wielu innych potraw. Co więcej, ich przyrządzenie jest bardzo proste. Nie musisz być kulinarnym mistrzem, aby je zrobić.


REKLAMA


Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi


Ogórki z curry i selerem - jeden składnik może zaskoczyć
Ogórki w zalewie curry z selerem i odrobiną cukru mogą nie wydawać się oczywistym połączeniem. Co ciekawe, takie ogórki można pokroić w plasterki i mieć gotową zimową sałatkę do obiadu pod ręką. Przejdźmy do sposobu wykonania.


Ogórki w zalewie curry - przepis krok po kroku:
Składniki:


1,5 kg małych ogórków gruntowych;
2-3 cebule białej;
liście selera;
gorczyca.


Składniki na zalewę:


1 l wody;
1,5 szklanki cukru białego;
1,5 łyżki soli;
1,5 szklanki octu 10%;
3-4 łyżki przyprawy curry


Wykonanie:


Ogórki umyj. Osusz je ręcznikiem. Nie obieraj ich. Pokrój je w słupki lub pozostaw w całości.
Ugotuj zalewę z podanych składników. Do gorącej zalewy dodaj pokrojoną w półksiężyce cebulę.
Zalewę ściągnij z ognia. Ostudź ją. W każdym słoiku umieść selera, pozostałe przyprawy. Dodaj pokrojone w słupki ogórki.
Zalej następnie zalewą.
Zakręć słoiki i zapasteryzuj (tu znajdziesz instrukcję).


Ogórki z curry, selerem i czosnkiem - przepis na pyszne zimowe przetwory
Dobre ogórki z curry nie są uzależnione tylko i wyłącznie od przepisu, ale i od doboru odpowiednich warzyw. Powstaje zatem pytanie - jakie ogórki należy wybierać? Muszą być gruntowe. Dodatkowo zwróć uwagę, aby były małe, jędrne, ciemnozielone i pokryte licznymi brodawkami.
Składniki:


2 kg ogórków gruntowych;
1 czosnek;
2-3 gałązki kopru;
1 opakowanie curry;
2 łyżki soli;
200 ml wody;
200 ml octu;
200 g cukru białego


Wykonanie:


Przygotuj warzyw. Ogórki umyj, osusz i pokrój na plasterki.
Włóż ogórki do garnka. Zasyp solą i odstaw na kilka godzin. Najlepiej na noc.
Następnego dnia, przygotuj zalewę. W garnku umieść wodę, cukier, ocet. Wymieszaj i zagotuj. Później ostudź.
Przygotuj słoiki. Umyj je, wyparz, osusz.
Przygotuj ogórki. Z ogórków odsącz wodę.
Dołóż curry oraz pokrojone gałązki kopru.
Dołóż czosnek pokrojony w plasterki.
Całość wymieszaj i przełóż do słoików.
Zalej słoiki chłodną marynatą i zakręć.
Zapasteryzuj (tu znajdziesz instrukcję).


Zobacz też: Jak szybciej upiec warzywa? Ten trik pokochasz nie tylko na grillu
Idź do oryginalnego materiału