w tej chwili kebab jest przysmakiem serwowanym niemalże w każdym kraju Unii Europejskiej. W efekcie potrawa przygotowywana jest w różnej formie, co według tureckich przedstawicieli nie wpływa dobrze na jej renomę. Już od 2022 roku kraj stara się o certyfikację, by chronić autentyczność i standardy jakości oryginalnego döner kebaba na rynkach międzynarodowych. Wiele wskazuje na to, iż już niebawem osoby posiadające taką pozycję w swoim menu będą musiały wprowadzić istotne zmiany, dostosowując się do konkretnych wytycznych.
REKLAMA
Zobacz wideo Fenomenalny kebab Lukasa Podolskiego podbije Polskę!
Döner kebab w Polsce i na świecie. Turcja chce ustalić konkretny skład
Turcja domaga się, by słynny döner kebab otrzymał unijny certyfikat żywności i został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (Traditional Speciality Guaranted - TSG), to produkt lub środek spożywczy, którego skład, sposób produkcji lub przetwarzania odpowiada tradycyjnej praktyce w odniesieniu do tego produktu, lub został on wytworzony z surowców, lub składników, które są tradycyjnie stosowane
- czytamy na stronie rządu. Takie produkty muszą zachować niezmienny skład i smak oraz być przyrządzane w odpowiedni sposób. Już w ubiegłym roku Ihlas Huriye Ozner, szefowa UDOFED, federacji zrzeszającej producentów dönera, zaznaczała, iż to konieczność, by potrawa posiadała określony skład, konkretne surowce oraz adekwatne standardy produkcji.
Naszym celem jest uczynienie döner kebabu światową marką, jego ochrona we wszystkich krajach świata i uczynienie każdego miejsca, w którym jest serwowany, symbolem kultury, którą reprezentuje
- wyjaśniła Ihlas Huriye Ozner, cytowana przez Agencję Informacyjną. jeżeli kebab uzyska certyfikat, pod uwagę będą brane nie tylko jakość składników oraz ich rodzaj, ale także narzędzia używane do krojenia mięsa czy grubość plasterków. Choć UDOFED złożyła wniosek o certyfikację już trzy lata temu, dokument wciąż nie został rozpatrzony. Głównym problemem jest sprzeciw pozostałych producentów kebaba, w tym Niemiec oraz innych państw należących do UE. Nasi zachodni sąsiedzi zaznaczali, iż kebab jest częścią ich kultury ulicznej i powinien zostać utrzymany w tej samej formie.
Turcja upomina się o prawa do kebaba. Cena pójdzie do góry?
Jak zaznacza portal turkiyetoday.com, ostatecznie Turcja osiągnęła porozumienie z Niemcami i prowadzi rozmowy z innymi krajami. Decyzja dotycząca certyfikacji zależy jednak od Komisji Europejskiej. Na ten moment nie podano konkretnej daty, która może oznaczać oficjalny koniec "wojny kebabowej". Tureccy przedstawiciele mają natomiast nadzieję, iż döner kebab zostanie objęty ochroną jeszcze w tym roku. jeżeli wniosek zostanie odrzucony, organizacja UDOFED zapowiedziała, iż podejmie dalsze kroki prawne i dyplomatyczne.
Sprawdź również: Kontenery na odzież znikną z ulic. Wypowiedzieli im umowę. "Poważne zagrożenie"
Wpisanie döner kebaba na listę Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności może mieć konsekwencje, które wpłyną bezpośrednio na odczucia miłośników tej potrawy. W wielu miejscach smak z pewnością ulegnie zmianie - podobnie jak cena. Wszystko za sprawą konkretnych wytycznych, które sprawią, iż kebab będzie mógł zostać przyrządzony między innymi wyłącznie z:
z wołowiny, cielęciny lub baraniny pokrojonej w odpowiedni sposób;
maksymalnie 60 proc. mięsa mielonego;
konkretnych dodatków - cebula, olej, jaja, mleko, jogurt, sól i przyprawy.
Dziękuje my, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.